Τι μέλλει γενέσθαι στη ρωσική αγορά οίνου;

Τι μέλλει γενέσθαι στη ρωσική αγορά οίνου;

Όταν η Ρωσία ανακοίνωσε το  μποϊκοτάζ μιας  σειράς  από ευρωπαϊκά και αμερικανικά προϊόντα διατροφής (αντίποινα μετά από δυτικές κυρώσεις εναντίον της σύγκρουσης στην Ουκρανία),  «οι Ρώσοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι η ροή των ευρωπαϊκών οίνων θα διακοπεί» αναφέρει η Μoscow Times.

Προς το παρόν, τα κρασιά και τα αποστάγματα  δεν έχουν περιληφθεί στα αντίποινα, προς  μεγάλη ανακούφιση των Ρώσων καταναλωτών, καθώς και των  φορέων  του κλάδου (με την εξαίρεση των οινοποιών της Κριμαίας  οι οποίοι κάνουν έκκληση για μποϊκοτάζ).

Πρέπει να σημειωθεί  ότι η ρωσική αγορά ανθεί, συμπεριλαμβανομένου του Κρεμλίνου, όπου παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις  η Προεδρική Υπηρεσία  αγόρασε  περισσότερα από ένα εκατομμύριο μπουκάλια  ευρωπαϊκού οίνου το πρώτο εξάμηνο του 2014 (+ 26% σε σύγκριση με το προηγούμενη περίοδο).

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του OIV, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει καταναλώσει 12,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου το 2013 (+ 1% σε σύγκριση με το 2012).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του  IWSR αν και η  βότκα παραμένει το αλκοολούχο ποτό πρώτης  επιλογής, τα κρασιά παρουσιάζουν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον τομέα των αλοολούχων.

Ανερχόμενη σε 8 δις.  δολάρια, η αγορά κυριαρχείται από τους εισαγόμενους οίνους (60% των εκτιμώμενων όγκων), αφού ο  Ρωσικός αμπελώνας  δεν επιτρέπει  αυτάρκεια.

Τα ευρωπαϊκά κρασιά αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης της Ρωσίας, με  κορυφαίους προμηθευτές την Γαλλία, τ ην Ιταλία και την Ισπανία.

Αποσβένοντας  την κρίση της Κριμαίας και την  επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας, το ρούβλι παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το ευρώ και αυτό  παρέχει  μια αντίσταση  στις ρωσικές εισαγωγές οίνου. «Η πρόβλεψη για το 2014 είναι λιγότερο αισιόδοξη από το  2013 για την γκάμα των κρασιών premium», αναφέρει το Vinetur.