Ρωσικό εμπάργκο: Πόσο έχει στοιχίσει στον αγροτικό τομέα της Ιταλίας

Ρωσικό εμπάργκο: Πόσο έχει στοιχίσει στον αγροτικό τομέα της Ιταλίας

Χιλιάδες Ιταλοί αγρότες κατέκλυσαν τους δρόμους της Βερόνας στη βόρεια Ιταλία, έχοντας στο πλευρό τους τον υπουργό Γεωργίας της χώρας Μαουρίτσιο Μαρτίνα, για να καταγγείλουν την απώλεια εισοδημάτων που έχουν υποστεί εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο στα προϊόντα διατροφής.

Σύμφωνα με την Coldiretti, τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση αγροτών της χώρας, οι κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία, τις οποίες παρέτεινε έως τα τέλη του 2017, σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης που συνδέονται με την ουκρανική κρίση, έχουν ήδη στοιχίσει 600 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 2 ετών στον αγροτικό τομέα της Ιταλίας.

«Η Ευρώπη που πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις βαριές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις του Brexit δεν μπορεί πλέον να επιτρέπει τη συνέχιση ενός οδυνηρού εμπορικού πολέμου με τη Ρωσία» επισημαίνει σε ένα δελτίο τύπου ο πρόεδρος του συνδικάτου, Ρομπέρτο Μονκάλβο.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία, που είχαν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγήθηκαν του ρωσικού εμπάργκο, έχουν υποστεί σφοδρό πλήγμα: 39.000 τόνοι μήλων, 30.000 τόνοι ακτινιδίων και σταφίδας όπως επίσης και 2.800 τόνοι παρμεζάνας και 85.000 τεμάχια ζαμπόν Πάρμας ή Σαν Ντανιέλ δεν έχουν αποδέκτη.

Πηγή: ΣΚΑΪ