Ρωσικό Εμπάργκο: Επέκταση των έκτακτων μέτρων στήριξης ζητά η ΕΑΣ Ιεράπετρας

Ρωσικό Εμπάργκο: Επέκταση των έκτακτων μέτρων στήριξης ζητά η ΕΑΣ Ιεράπετρας

Η Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας μέσω του Προέδρου της κ.Γεώργιο Πανακομιχελάκη σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητά την άμεση ενίσχυση των παραγωγών οι οποίοι επλήγησαν από τις αρνητικές συνέπειες του ρωσικού εμπάργκου.

Ολόκληρη η επιστολή:

« Οι συνέπειες από το Ρωσικό Εμπάργκο για τα προϊόντα της περιοχής μας είναι άμεσα ορατές.

Η πτώση των τιμών στα πρώιμα-κηπευτικά και λαχανικά είναι δραστική.

Η πρόσθετη ενίσχυση του τομέα αυτού είναι αναγκαία ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες για το εισόδημα των παραγωγών και να προληφθούν προβλήματα στην αγορά.

Οι ζημιές και οι συνέπειες από το Ρωσικό Εμπάργκο φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερες από ότι αρχικά είχαν εκτιμηθεί, ιδιαίτερα στην αρνητική επίδραση των τιμών.

Στα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς που ήδη έχει ανακοινώσει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίας και αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά στον ήδη κατάλογο πέρα από τις ντομάτες, τα αγγούρια, τα πιπέρια θα πρέπει να προστεθούν και οι μελιτζάνες ,μαρούλια, φασόλια, κολοκύθια και λαχανικά.

Να επιταχυνθούν τα προγράμματα/δράσεις/καμπάνιες προώθησης προϊόντων σε νέες χώρες οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν εναλλακτικές διεξόδους για τα προϊόντα μας.

Η κλίμακα και η ταχύτητα αυτής της κρίσης, επιβάλλει την στενή παρακολούθηση των περιθωρίων κέρδους στην αλυσίδα των τροφίμων για περιορισμό της κερδοσκοπίας καθώς και την αντιμετώπιση καταχρηστικών και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών για πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξασφαλίσει και η Ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει το συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών και να διασφαλίζει ό,τι τα πρόσθετα κονδύλια που θα απελευθερωθούν κατευθύνονται για να αντιμετωπιστεί αναλογικά η κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να πάρει μέτρα ακόμα και αν χρειαστεί τροποποίηση Κανονισμού και Κανόνων διότι μιλάμε για μια εξαιρετικής περίπτωσης, μη προβλέψιμη κρίση.

Αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα και τεράστια αντίστοιχη κυβερνητική ευθύνη να εξασφαλιστούν οι ανάλογες εύλογες αποζημιώσεις στους πληττόμενους παραγωγούς , οι οποίοι απειλούνται με κατάρρευση, λόγω του Ρωσικού εμπάργκο.

Άμεση καταγραφή της ήδη υφισταμένης παραγωγής από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων παραγωγών. Αποζημίωση των παραγωγών στην βάση του μοντέλου που ακολουθήθηκε προ τριετίας, για την ζημία στα αγροτικά προϊόντα εξαιτίας του βακτηρίου e-coli.

Οφείλει άμεσα η κυβέρνηση να δεσμευτεί για όλη την αποζημίωση, ακόμη και με εθνικούς πόρους, των πληγέντων παραγώγων και όλων των εμπλεκομένων στον συγκεκριμένο κύκλο εργασιών.

Δημιουργία ομάδας εργασίας με την συμμέτοχη αντιπροσώπων Συναιτερισμών και Οργανώσεων Παραγωγών για τις συνολικές επιπτώσεις του Ρωσικού εμπάργκο στον κλάδο των πρώιμων κηπευτικών, γατί φοβόμαστε ότι η απώλεια της Ρωσικής αγοράς, με ότι αυτό συνεπάγεται, με υποκατάσταση των προϊόντων μας από άλλους προμηθευτές τρίτων χωρών καθώς και οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο επίπεδο της ενδοκοινοτικής, εσωτερικής αγοράς, θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την αγροτική μας παραγωγή.

Επιβάλλεται η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει, εδώ και τώρα, σε συμφωνίες-συμμαχίες με τις υπόλοιπες θιγόμενες χώρες του νότου και ιδιαίτερα την Ισπανία με στόχο η διαμόρφωση κοινοτικών κανονισμών, που να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες αναλογικής ενίσχυσης προϊόντων παραγωγών και τομέων που θίγονται από το εμπάργκο.»