Ρώσοι και Πορτογάλοι επιχειρηματίες «σπάνε» το ρωσικό εμπάργκο

Ρώσοι και Πορτογάλοι επιχειρηματίες «σπάνε» το ρωσικό εμπάργκο

Κοινή παραγωγική μονάδα βαθιάς επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων θα λειτουργήσει στη ρωσική περιφέρεια του Σαράτοφ, μετά τη συμφωνία συνεργασίας των πορτογαλικών εταιρειών «Optimistic», «Leisure launch», «CAL» και «Global food» και της ρωσικής μεταφορικής-αποθηκευτικής εταιρείας «Devon-Alliance».

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μαξίμ Φατέεφ εξήγησε ότι Ρώσοι και Πορτογάλοι επιχειρηματίες υπολογίζουν στη μερική χαλάρωση του εμπάργκο, που επιβλήθηκε σε απάντηση των κυρώσεων της ΕΕ τον Αύγουστο του 2014.

Οι πορτογάλοι επιχειρηματίες θα επισκεφθούν την περιφέρεια του Σαράτοφ για να προσδιορίσουν το απαιτούμενο μέγεθος του δικού τους μεριδίου στην επένδυση, όπως αποφασίστηκε την Τρίτη κατά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας των Εμπορικών-Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Ρωσίας και Πορτογαλίας από τους προέδρους τους Σεργκέι Κατίριν και Μπρούνο Μπομπόνε.

«Με την Optimistic προβλέπεται η δημιουργία κοινοπραξίας για την αποθήκευση, επεξεργασία, κονσερβοποίηση, συσκευασία αγροτικής παραγωγής από την Πορτογαλία, η οποία θα υφίσταται στη Ρωσία ελαφριά ή βαθύτερη επεξεργασία, θα συσκευάζεται και θα αποθηκεύεται για την περαιτέρω πώλησή της. Τέτοια προϊόντα είναι ελιές, λεμόνια, πορτοκάλια, σταφύλια, εμφιαλωμένα και μη κρασιά, προϊόντα οινοποιίας» διευκρίνισε ο Μ.Φατέεφ.

Όπως αναφέρεται στο ρωσικό τηλεγράφημα η σχετική συμφωνία προωθείται στο πλαίσιο της πρότασης, που είχε πρώτος διατυπώσει ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, και αφορά στην εισαγωγή στη Ρωσία «πρώτης ύλης» για περαιτέρω επεξεργασία, έτσι ώστε να παρακαμφθούν με «νόμιμες» κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου διαδικασίες οι σημερινές απαγορεύσεις στις σχέσεις με την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολιτικές σκοπιμότητες ή πραγματικό ενδιαφέρον για τους παραγωγούς;

«Θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε ένα σχήμα όχι απευθείας εισαγωγών, αλλά εισαγωγής του λεγόμενου Give and take raw material (σ.σ. έννοια, που έχει την αφετηρία της στην πετρελαϊκή βιομηχανία) με επενδύσεις σε ρωσικό έδαφος για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας τροφίμων» είχε τότε σχολιάσει ο κ. Πεσκόφ, αναφερόμενος στα αιτήματα της Ελλάδας για χαλάρωση του καθεστώτος του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα.

Εκτός της Ρωσίας η υπό ίδρυση ρωσο-πορτογαλική κοινοπραξία θα παρέχει στις πορτογαλικές εταιρείες πρόσβαση στην αγορά του Καζακστάν (σ.σ. που συμμετέχει μαζί με Ρωσία, Λευκορωσία και Αρμενία στην Ευρασιατική Ένωση), ενώ η εταιρεία «Global Food» θα ασχολείται με την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών όλων των ειδών στην Πορτογαλία και τις πρώην πορτογαλικές αποικίες, οργανώνοντας τις μεταφορές φορτίων έως και τη Ν.Αφρική, επεσήμανε ο Μ.Φατέεφ.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανοί εισαγωγείς σε ελληνικές μονάδες παραγωγής γεωργικών προϊόντων