Ρουμανία: Προγράμματα χρηματοδότησης ενισχύουν την αγροτική παραγωγή

Ρουμανία: Προγράμματα χρηματοδότησης ενισχύουν την αγροτική παραγωγή

Με το 66% της συνολικής έκτασής της να είναι καλλιεργήσιμη γη, το 46% του πληθυσμού της να ζει και εργάζεται εκεί και τη συμβολή του γεωργικού τομέα να προσεγγίζει το 5% στο ΑΕΠ της χώρας (όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 1,7%), η Ρουμανία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια κατεξοχήν αγροτοπαραγωγική χώρα.

Κυριότερα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα της Ρουμανίας είναι το σιτάρι και το καλαμπόκι και σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, η παραγωγή καλαμποκιού το 2017 (14,5 εκατ. τόνους) έφερε τη Ρουμανία στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες – παραγωγούς καλαμποκιού της ΕΕ.

Ελληνικά γεωργικά προϊόντα στη Ρουμανία

Οι ελληνικές εξαγωγές προς Ρουμανία είναι πολύ υψηλές στα φυτά και προϊόντα ανθοκομίας, στα φρούτα και λαχανικά και στα παρασκευάσματά τους. Από την άλλη πλευρά η Ρουμανία εξάγει στη χώρα μας μεγάλες ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, δημητριακών και καπνών.

Κατά κύριο λόγο η χώρα μας εξάγει στη Ρουμανία εσπεριδοειδή, βερύκοκα, ροδάκινα και ακτινίδια.

Καλές προοπτικές για την αγορά βιολογικών προϊόντων

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ρουμάνοι μπορεί μεν να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην τιμή και λιγότερο στην ποιότητα, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αλλαγές στον τρόπο διατροφής, με τη ζήτηση βιολογικών προϊόντων και ελαιολάδου να έχει αυξηθεί.

Στο Βουκουρέστι μάλιστα έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους και καταστήματα με αμιγώς βιολογικά προϊόντα.

Προγράμματα χρηματοδότησης

Αν και μένουν πολλά να γίνουν ακόμα, τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε., της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έχουν βοηθήσει την τελευταία δεκαετία στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής στη Ρουμανία.

Σε αντίθεση με τη δυναμική ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, η βιομηχανία τροφίμων στη Ρουμανία δεν έχει την ίδια εικόνα αφού το 2017 εκ του συνόλου των βιομηχανιών της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής τροφίμων και ποτών, οι ρουμανικές επιχειρήσεις καταλαμβάνουν το χαμηλό ποσοστό του 3%.