Σαφράν: Το πιο ακριβό μπαχαρικό του κόσμου – 1 κιλό κοστίζει 90.000 €

Σαφράν: Το πιο ακριβό μπαχαρικό του κόσμου – 1 κιλό κοστίζει 90.000 €

Το Ιράν είναι με διαφορά η πιο σημαντική παραγωγός χώρα του σαφράν – προϊόν του κρόκου (Crocus sativus) – καλύπτοντας άνω του 90% της παγκόσμιας παραγωγής (που δεν ξεπερνά τους 300 τόνους ετησίως). Η Ελλάδα είναι δεύτερη και ακολουθούν: το Κασμίρ, το Μαρόκο, το Αζερμπαϊτζάν και η Ισπανία.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται μόνο στην περιοχή της Κοζάνης, στα χωριά του Κρόκου, της Καρυδίτσας και της Ανω Κώμης.

Ο κρόκος Κοζάνης έχει λάβει χαρακτηρισμό ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

18 ευρώ τα 0,2 γραμμάρια

Από κάθε στρέμμα προκύπτουν περίπου 800 γραμμάρια σαφράν, ενώ για ένα κιλό απαιτείται η λεπτή, χειρωνακτική εξαγωγή του από 150.000 άνθη! Η ετήσια παραγωγή στο νομό Κοζάνης έχει αυξηθεί στους 3,5 με 4 τόνους ( το 2013, λόγω ξηρασίας, είχε πέσει στον 1,5 τόνο). Πρόκειται για το πιο ακριβό μπαχαρικό του κόσμου: στο Fortnum & Mason του Λονδίνου, 0,2 γραμμάρια πωλούνται για 15 λίρες (18 ευρώ). Με άλλα λόγια, ένα κιλό κοστίζει περίπου 90.000 ευρώ!

Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής –περίπου το 70%– πωλείται στο εξωτερικό, με κυριότερη αγορά την αμερικανική.

Απόσπασμα από άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ