Σαντορίνη: Για 3η συνεχόμενη χρονιά μειωμένη η παραγωγή οίνου

Σαντορίνη: Για 3η συνεχόμενη χρονιά μειωμένη η παραγωγή οίνου

Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ξεκίνησε μια εβδομάδα αργότερα σε σύγκριση με την ημερομηνία έναρξης των τελευταίων δέκα χρόνων.

Οι κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς

Γενικά, η ανάπτυξη των αμπελιών έλαβε χώρα σε συνθήκες που δεν στρέσαραν τα φυτά, διαφυλάσσοντας μια ομαλή διαδικασία φωτοσύνθεσης, χωρίς ασθένειες (εκτός από τα πολύ περιορισμένα περιστατικά περονόσπορου) και καταλήγοντας σε ήπια και ποιοτική ωρίμαση των σταφυλιών. Τα σάκχαρα παρέμειναν σε καλά επίπεδα ανά ποικιλία, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στην παραγωγή οίνων χωρίς εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.

Αναλυτικότερα:

Χειμώνας

Ήπιος με αρκετές βροχοπτώσεις (341 mm), φαινόμενο που δεν συναντάται συχνά στη Σαντορίνη. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στα τέλη Μαΐου.

Άνοιξη

Ζεστή με αρκετές ασθενείς βροχές στο σύνολό της.

-Στις αρχές Απριλίου και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Εβδομάδα, ισχυροί και ιδιαίτερα ψυχροί βόρειοι άνεμοι έπνευσαν στην περιοχή προκαλώντας ζημιές στα αμπέλια που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο έκπτυξης των καρποφόρων οφθαλμών. Ανάλογα με την εποχή που κλαδεύτηκαν τα αμπέλια, οι βλαστοί μήκους 10-30 εκ. ήταν πριν την ανθοφορία με εμφανείς μικρούς καρπούς σταφυλιών. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν επιπλέον αμμοβολή με σκόνη και ελαφρόπετρα, η οποία επέτεινε τις ζημιές.

-Ο Μάιος (σχεδόν καθ΄όλη τη διάρκειά του) χαρακτηρίστηκε από υψηλό ποσοστό υγρασίας, γεγονός που δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη περονόσπορου. Οι Σαντορινιοί αμπελουργοί, φροντίζοντας τους αμπελώνες τους με την εμπειρία που διαθέτουν και τις οδηγίες των γεωπόνων της Ένωσης Σ. Θ. Π., κατάφεραν να περιορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Καλοκαίρι

Τυπικό νησιωτικό, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με δροσερά μελτέμια τον Ιούλιο και με αρκετή υγρασία που απλά καθυστέρησε την ωρίμαση. Απουσία καύσωνα.

Η παραγωγή του 2015

Η συνολική παραγωγή εμφανίστηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειωμένη κατά 35% σε σχέση με τη μέση παραγωγή του νησιού (5% μείωση από το 2014), και ανήλθε στους 2.600 τόνους περίπου. Αυτό οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines παρέλαβε περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής του νησιού. Εξακολουθεί να είναι το πρώτο οινοποιείο σε όγκο παραγωγής, σε σύνολο 14 πλέον οινοποιείων που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη.

Οινοποίηση και εκτιμήσεις

Παρά τη μείωση της παραγωγής, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλών ποιοτικών επιδόσεων. Ενώ σχεδόν όλες οι δεξαμενές έχουν αποζυμώσει, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Οι φετινές «Σαντορίνες» αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες.

  • Αρωματικό μπουκέτο από λευκά άνθη, εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκα φρούτα όπως πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι.
  • Στόμα νευρώδες με έντονη οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης.
  • Σώμα πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση.
  • Η μειωμένη στρεμματική απόδοση φαίνεται ότι βοήθησε στην ενίσχυση του χαρακτηριστικού ορυκτού χαρακτήρα της Σαντορίνης.

Οι οξύτητες των φετινών οίνων ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6,2 έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ) και το pH τους από 3,0 έως 3,2 πράγμα που σημαίνει ότι τα φετινά κρασιά θα έχουν αντοχή στο χρόνο.