Σε αναζήτηση των επαγγελματιών αγροτών

Σε αναζήτηση των επαγγελματιών αγροτών

Είναι γνωστή η ταλαιπωρία που υπέστησαν και εξακολουθούν να υφίστανται πολλοί αγρότες αλλά και λογιστές-φοροτεχνικοί με το αλαλούμ στη συμπλήρωση των κωδικών 037-038 (Επαγγελματίας αγρότης) του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) απέστειλε χθες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το τελευταίο μαζικό αρχείο με ΑΦΜ επαγγελματιών αγροτών.

Aυτό είναι και το τελευταίο αρχείο με ΑΦΜ που στέλνονται μαζικά από το ΥΠΑΑΤ στην ΑΑΔΕ πριν το πέρας της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Από κει και πέρα η υπηρεσία μητρώων του ΥΠΑΑΤ ελέγχει σε καθημερινή βάση το σύστημα του μητρώου αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ώστε να συγκεντρώνονται και να αποστέλλονται ΑΦΜ αγροτών οι οποίοι αν και δικαιούνται για το 2016 να είναι στο μητρώο, δεν είχαν σπεύσει να εγγραφούν ως τώρα.

Η όλη διαδικασία θα δημιουργήσει αναπόφευκτα πολλά προβλήματα σε αγρότες που θα στερηθούν το αφορολόγητο λόγω παραλήψεων και δυσλειτουργιών του κράτους και θα κληθούν να βάλουν το χέρι στη τσέπη. 

Πώς όμως δημιουργήθηκε το αλαλούμ;

Από ότι φαίνεται ξεκινώντας η ΑΑΔΕ την προετοιμασία της για τη φετινή περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ζήτησε και πήρε από το ΥΠΑΑΤ το αρχείο των επαγγελματιών αγροτών οι οποίοι και με βάση τον ν.4389/2016 δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

Στη συνέχεια όμως γίνεται αντιληπτό από το Υπουργείο Οικονομικών ότι στο αρχείο του ΥΠΑΑΤ ο καθορισμός των κατ’επαγγέλμα αγροτών γινόταν με βάση τα εισοδήματα του 2015. .

Το Υπουργείο Οικονομικών από την άλλη και βάσει του φορολογικού νόμου ν.4389/2016  ναι μεν λέει ότι δίνει την έκπτωση φόρου στους επαγγελματίες αγρότες που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΥΠΑΑΤ αλλά ο ίδιος νόμος αναφέρει εφόσον το 50% του εισοδήματός τους είναι αγροτικό και προφανώς εννοεί του εισοδήματος που δηλώνεται τώρα.

Έχουμε δηλαδή δύο νόμους, αυτόν του επαγγελματία αγρότη και τον φορολογικό που κάνουν αναφορά σε τρία ίδια πράγματα (επαγγελματία αγρότη, μητρώο αγροτών του ΥΠΑΑΤ και αγροτικό εισόδημα 50%) που όμως πρακτικά ως τώρα δεν είχαν την ίδια περίοδο αναφοράς.

Τελικά το ΥΠΑΑΤ κλήθηκε στην ουσία να αντικαταστήσει το αρχικό αρχείο που παρέδωσε στην ΑΑΔΕ με κάποιο που ουσιαστικά θα περιείχε τους δυνητικά επαγγελματίες αγρότες, δηλαδή αυτούς που πληρούν όλα τα άλλα κριτήρια (διαθέτουν εκμετάλλευση, είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ κτλ) πλην αυτό του εισοδήματος. Το κριτήριο του εισοδήματος θα ελεγχόταν τελικά για το έτος που αφορά η δήλωση δηλαδή το 2016 αυτόματα κατά την υποβολή της.

Και εδώ είναι που αρχίσαν τα προβλήματα με την αποστολή των στοιχείων που τελικά θα προσδιόριζαν όχι τον επαγγελματία αγρότη κατά ΥΠΑΑΤ, αλλά τον δυνητικά επαγγελματία αγρότη. Κατά τη διαδικασία αυτή παρουσιάστηκαν αρκετά σφάλματα κυρίως σε αρχεία που αναζητήθηκαν από τον ΟΓΑ. Ακόμα και σήμερα παρουσιάζονται σφάλματα στις εγγραφές του ΟΓΑ, όπου προκύπτουν κάποια λάθη στα εγγεγραμμένα ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Ελπίζουμε τελικά έστω και στο παρά 5’ ή μάλλον στο και 5’ μιας και διανύουμε ήδη την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τα προβλήματα να εξαλειφθούν και οι ιθύνοντες στα δύο υπουργεία να φροντίσουν να σχεδιάσουν καλύτερα τη διαδικασία για την επόμενη χρονιά.