Σε δύσκολη θέση οι ιταλοί παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας

Σε δύσκολη θέση οι ιταλοί παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων (Ismea) οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την παραγωγή βιομηχανικής τομάτας, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 19%, το 2014.

Αναφορικά με τις εκτάσεις, η Περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια κατέχει την πρώτη θέση με το 47% των εκτάσεων της να προορίζεται για την καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας, ακολουθεί η Απουλία με το 24%, η Λομβαρδία με 11%, Καμπανία και Τοσκάνη με 4% και το Βένετο με 3%.

Ωστόσο, οι παραγωγοί τομάτας είναι πολύ επιφυλακτικοί στο κατά πόσον αυτή η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα συνοδευτεί και από αύξηση εσόδων, τα οποία σίγουρα προβλέπονται χαμηλότερα των προσδοκιών, εξ΄ αιτίας των κλιματολογικών συνθηκών και της περσινής εσοδείας, η οποία υπήρξε η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών, με την Ιταλία να παράγει 4 εκ. τόνους βιομηχανικής τομάτας.

Οι ασταθείς κλιματολογικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού, άλλωστε, οδήγησαν στην καθυστέρηση της έναρξης συγκομιδής για τη Βόρειο Ιταλία, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας να ευρίσκονται σε δυσχερή θέση ως προς τη διαδικασία έγκαιρης παράδοσης στις βιομηχανίες μεταποίησης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανικής Τομάτας (Fnp) κ. M. Nicastro δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν είναι κατάλληλο προς μεταποίηση και ως εκ τούτου, η παραγωγή να κινηθεί, ενδεχομένως, σε χαμηλότερα του παρελθόντος έτους επίπεδα.