Σε κίνδυνο ο ιστορικός ελαιώνας της Κέρκυρας

Σε κίνδυνο ο ιστορικός ελαιώνας της Κέρκυρας

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κέρκυρα, με την ενεργειακή ένδεια να έχει χτυπήσει το νησί και να απειλεί τον ιστορικό της ελαιώνα, ο οποίος μετατρέπεται σταδιακά σε καυσόξυλα. Η ανεξέλεγκτη κοπή ελαιόδεντρων συνεχίζεται και εντείνεται στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Ο Κερκυραϊκός Ελαιώνας, ένα μοναδικό αγροπεριβαλλοντικό μνημείο, με δένδρα ηλικίας μέχρι και 500 ετών, συνεχίζει να καλλιεργείται ως σήμερα, αλλά περιορισμένα, ενώ κινδυνεύει από την παράνομη υλοτομία.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης δορυφορικής καταγραφής μεταβολών στον ελαιώνα, στην προώθηση πειραματικής εφαρμογής μιας μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σε πρόσληψη γεωπόνων (κατ’ εξαίρεση των μνημονιακών περιορισμών), στη διατύπωση αιτήματος για επαναφορά της αστυνόμευσης του αγροτικού χώρου του Ελαιώνα, μέσω της τέως Αγροφυλακής ή των δασικών υπαλλήλων.

Ο ελαιώνας της Κέρκυρας στον Τύπο της εποχής

Ο ελαιώνας της Κέρκυρας ανέκαθεν θεωρούνταν από τους σημαντικότερους της χώρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι είχε συμπεριληφθεί ως αξιοθέατο στη μεγάλη εκδρομή που είχε διοργανώσει για τον Απρίλιο του 1936 η εφημερίς «Ζουρ», όπως αναφέρουν σε άρθρο τους τα «Αθηναϊκά Νέα». Τετρακόσιοι εκδρομείς επιβιβάστηκαν σε ατμόπλοιο στη Μασσαλία «δι’ έναν περίπλουν τριών εβδομάδων ανά την Μεσόγειον». Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος ο οποίος περιέγραφε τη διαδρομή που θα ακολουθούσαν οι επισκέπτες, «από σκάλα σε σκάλα τους εκδρομείς θα υποδέχεται παντού η ελληνική άνοιξις, απαστράπτουσα με τις κόκκινες παπαρούνες της, τους ασημένιους ελαιώνες της Κέρκυρας και τις μυρωμένες γκλοσίνες που κρέμονται από τα κυπαρίσσια του Αχιλλείου».

Μία δεκαετία πριν, στις 17 Απριλίου 1927, άρθρο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» αναφερόταν στον εγκαταλελειμμένο πλούτο της ελαίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η καλυτέρα ποιότης του εν Ελλάδι παραγομένου ελαιολάδου (έλαια Κερκύρας, Κρανιδίου, Καλαμών, Μυτιλήνης) δεν δύναται να συγκριθή με τα ελαιόλαδα της Τύνιδος και της Ιταλίας». Τον προηγούμενο χρόνο, στην εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» δημοσιευόταν το αίτημα της Κέρκυρας για ίδρυση ελαιοκομικής σχολής. Οπως σημείωνε ο συντάκτης του, η κλάδευση των ελαιόδεντρων άρχισε να διδάσκεται στο νησί το 1917, διότι προηγουμένως «δεν εγένετο ουδεμία εργασία και οι χωρικοί εθεώρουν έγκλημα να θίξουν τα ελαιόδενδρά των». Τον Ιούλιο του 1965 σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» της εποχής, ο αριθμός των ελαιόδεντρων στην Κέρκυρα έφτανε τα 2.145.195.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ