Σε χαμηλά επίπεδα και η φετινή οινοπαραγωγή στη χώρα μας

Σε χαμηλά επίπεδα και η φετινή οινοπαραγωγή στη χώρα μας

Μόνιμη συρρίκνωση της οινοπαραγωγής στη χώρα μας δείχνουν τα στοιχεία των προβλέψεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αν και αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν και θα οριστικοποιηθούν, τα στοιχεία παραγωγής απεικονίζουν μια τάση σταθεροποίησης της παραγωγής στα 2.500.000 HL, όταν τα προηγούμενα χρόνια κατά μέσο όρο ανερχόταν στα 3.500.000 HL.

Ο όγκος οινοπαραγωγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στα 2.550.000 HL, έναντι της οριστικής εκτίμησης του 2015, που ανήλθε στα 2.501.100 HL, αυξημένη δηλαδή κατά 1,96%.

Βασική αιτία η οποία ερμηνεύεται και από την συρρίκνωση του ελληνικού αμπελώνα θεωρείται ότι είναι η αποδοτικότητα της αμπελοκαλλιέργειας, αφού οι τιμές σταφυλιών στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας παραμένουν δραματικά χαμηλές, όπως επί παραδείγματι η τιμή του Ροδίτη στην Αχαΐα που πληρώνεται από 0,20 € / kg.

Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες οίνων παρατηρείται μια μείωση της παραγωγής οίνων ΠΟΠ και των ποικιλιακών οίνων και μια αύξηση των οίνων με ΠΓΕ και των οίνων χωρίς Γεωγραφικές Ενδείξεις.