Με το συγκεκριμένο Π.Δ. καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την έγκριση σφαγείων μικρής δυναμικότητος σε νησιά...

Σφαγεία μικρής δυναμικότητος στα ελληνικά νησιά

Τις ελάχιστες απαιτήσεις για την έγκριση σφαγείων μικρής δυναμικότητος στα ελληνικά νησιά με έκταση μικρότερη από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και το προώθησε στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Με το συγκεκριμένο Π.Δ. καθορίζονται  οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την έγκριση σφαγείων μικρής δυναμικότητος σε  νησιά, τα οποία λόγω του πληθυσμού του ζωικού κεφαλαίου και της έκτασής τους (μικρότερα των 600 τ.χλμ.), δεν διαθέτουν εγκεκριμένα σφαγεία, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει το σύνολο των νησιών της χώρας, εκτός από έξι τα οποία έχουν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη έκταση (Κρήτη, Εύβοια, Λέσβος, Ρόδος, Χίος, Κεφαλονιά).

Σύμφωνα με το ΠΔ, ο αριθμός ζώων που επιτρέπεται να σφαγούν στα σφαγεία μικρής δυναμικότητας δεν μπορεί να ξεπερνά:

  • Τους 100 χοίρους ανά μήνα, με δυνατότητα αύξησης έως 30% μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων.
  • Τα 150 αιγοπρόβατα ανά μήνα, με δυνατότητα αύξησης έως 90% μόνο για την περίοδο του Πάσχα.
  • τα 22 βοοειδή ανά μήνα.

Οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των μικρών σφαγείων χορηγούνται από τις αρμόδιες περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο  αναπληρωτής υπουργός, στην επικείμενη νέα προκήρυξη του μέτρου 123Α, προβλέπεται η επιδότηση αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού.

Τράτσα Μάχη, ΤΟ ΒΗΜΑ