Σφαγή συνολικά 203.000 πουλερικών εξαιτίας του H5N8

Σφαγή συνολικά 203.000 πουλερικών εξαιτίας του H5N8

Σε τρεις φάρμες έχει πλέον εντοπιστεί κρούσματα του ιού των πουλερικών στην Ολλανδία, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή της χώρας.

Σε δυο από τις τρεις πληγείσες μονάδες βρέθηκε το στέλεχος H5N8, ένα ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος, το οποίο όμως, στην παρούσα του μορφή, δεν προσβάλει ανθρώπους. Το ίδιο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε αγροκτήματα σε Γερμανία και Βρετανία.

Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε φάρμες στην κεντρική πόλη Τερ Αάρ και στην βόρεια πόλη Καμπερβίν, που έχουν απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Με κρούσματα σε τρεις από τις 12 επαρχίες της Ολλανδίας, οι Αρχές προχωρούν στη σφαγή συνολικά 203.000 πουλερικών και την επιβολή εθνικής απαγόρευσης στη μεταφορά κοτόπουλων και αυγών, κίνηση που αναμένεται να επιφέρει μεγάλο πλήγμα σε έναν κλάδο που εργοδοτεί χιλιάδες ανθρώπους.

Στην Καμπερβίν θα σφαχτούν όλα τα 10.000 πτηνά που στεγάζονται στην πληγείσα μονάδα, ενώ έρευνες θα γίνουν σε 32 άλλες φάρμες της περιοχής.

Η Ολλανδία διαθέτει περίπου 2.000 επιχειρήσεις, με περισσότερα από 100 εκατομμύρια κοτόπουλα, οι οποίες παράγουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια αυγά ανά έτος.