Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και κατόπιν επεξεργασίας από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2016 αυξήθηκαν κατά 26,5% κατ’ όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2015 φθάνοντας τους 305.724 τόνους ενώ η αξία αυξήθηκε κατά 18,8%, φθάνοντας στα 155,516 εκατομμύρια ευρώ.
Λαχανικά
Στo δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν σε όγκο κατά 16,3% σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2015 – συνολικού ύψους 34.806 τόνων – και η αξία αυξήθηκε κατά 4,6% και ανήλθε σε 26,909 εκατομμύρια ευρώ.
Ξεχωρίζουν οι εξαγωγές ντομάτας με αύξηση 68% σε όγκο και 18% σε αξία.
Φρούτα
Οι εξαγωγές φρούτων τους δύο πρώτους μήνες του έτους εκτοξεύθηκαν σε όγκο κατά 27,9% και σε αξία κατά 22,3% και ανήλθαν σε 270.918 τόνους και 128,605 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.
Στον τομέα των φρούτων ξεχωρίζουν οι εξαγωγές (σε αξία) μανταρινιών με 86% περισσότερο από ό, τι το αντίστοιχο δίμηνο του 2015, τα μήλα με 24% και οι φράουλες με 30%.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο INCOFRUIT – HELLAS καθοριστικός θετικός παράγοντας των εξαγωγικών επιδόσεων κατά την περίοδο αυτή ήταν ο καιρός.
Παρά την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών, οι διαμαρτυρίες των παραγωγών για μη απορρόφηση της παραγωγής συνεχίζονται, φαινόμενο το οποίο μπορεί να οφείλεται σε μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης.