Σημαντική μείωση στις παγκόσμιες τιμές φυτικών ελαίων

Σημαντική μείωση στις παγκόσμιες τιμές φυτικών ελαίων

Μείωση κατέγραψαν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων το Φεβρουάριο, για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κυρίως εξαιτίας της απότομης πτώσης στις τιμές εξαγωγής φυτικών ελαίων, υπό τον φόβο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης λόγω της επιδημίας του κορωναϊού (COVID-19).

Παρόλα αυτά ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO τον Φεβρουάριο, παρά τη μείωση κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένει κατά 8,1% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, ο δείκτης φυτικών ελαίων μειώθηκε κατά 10,3% από τον Ιανουάριο, ενώ οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου μειώνονται ακόμη περισσότερο λόγω της υψηλής παραγωγής στη Μαλαισία, της μείωσης της ζήτησης στην Ινδία και την ανησυχία για την εξάπλωση του COVID-19.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών μειώθηκε κατά 0,9% τον Φεβρουάριο, αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν λόγω της έντονης ζήτησης σε Άπω Ανατολή και Ανατολική Αφρική.

Μείωση κατά 2% σημείωσε ο δείκτης τιμών του κρέατος αντίθετα αυτός των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 4,6%, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των τιμών για το τυρί, που συνδέεται εν μέρει με τη μείωση της παραγωγής γάλακτος στην Αυστραλία.

Τέλος ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε κατά 4,5%, εν μέσω προοπτικών χαμηλότερης παραγωγής στην Ινδία, καθώς και στην Ταϊλάνδη, σε συνδυασμό με μια ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές.