Σημαντική παρουσία του ελληνικού ελαιόλαδου στη Ρουμανία – Οι λόγοι

Σημαντική παρουσία του ελληνικού ελαιόλαδου στη Ρουμανία – Οι λόγοι

Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η κατανάλωση ελαιολάδου αυξάνεται στην Ρουμανία κατά 20% ετησίως, παρά το γεγονός ότι κατέχει ακόμη μικρό μερίδιο, ήτοι 10% του συνόλου της κατανάλωσης φυτικών ελαίων.

Αν και οι Ρουμάνοι καταναλωτές, προτιμούν, κατά κανόνα, προϊόντα χαμηλής τιμής, οι πωλήσεις του ελαιολάδου, που θεωρείται ακριβό προϊόν, αυξήθηκαν σημαντικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Ρουμάνοι στρέφονται σταδιακά σε μια προσεγμένη διατροφή.

Η κατανάλωση ηλιελαίου αντιπροσωπεύει  σχεδόν  το 60%  της κατανάλωσης φυτικών ελαίων.

Η θέση του ελληνικού ελαιόλαδου

Ως προς το ελαιόλαδο, σημαντική είναι η παρουσία της χώρας μας στη Ρουμανία, η οποία οφείλεται:

  • στην καλή εικόνα του ελληνικού προϊόντος (εξαιρετικά παρθένο με 0 βαθμούς οξύτητας),
  • το μεγάλο ρεύμα Ρουμάνων τουριστών στην χώρα μας (άνω του 1 εκ. το τελευταίο έτος),
  • την ισχυρή παρουσία ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων στη Ρουμανία που εισάγουν ελληνικό ελαιόλαδο και τρόφιμα, καθώς και
  • στη μείωση του ποσοστού ΦΠΑ στα τρόφιμα από 24% σε 9% από 1.6.2015.

Έντονη είναι η παρουσία του ελληνικού ελαιόλαδου στην αλυσίδα λιανικής πώλησης τροφίμων MEGA IMAGE, η οποία συνεργάζεται με την ελληνική αλυσίδα ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ. Η εν λόγω αλυσίδα σουπερμάρκετ διαθέτει ελαιόλαδα ίδιας ετικέτας, αλλά και ελληνικής επωνυμίας, ήτοι ΑLTIS, GAIA, MINERVA, TERRA CRETA, SPARTANS κ.λ.π, τα οποία διακινούνται και σε άλλες αλυσίδες (πχ CARREFOUR, LIDL).

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία των ετών 2013 και 2014, διαπιστώνεται αύξηση των εξαγωγών ελληνικού ελαιολάδου στη Ρουμανία κατά 18,83%. Συγκεκριμένα, το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου έφθασαν τα  1.161.032 ευρώ, έναντι 981.071 ευρώ το 2013. Παράλληλα, και κατά το α’ εξάμηνο 2015 παρατηρείται μεγάλη αύξηση  των εξαγωγών μας σε ελαιόλαδο, φθάνοντας τα 852.832 ευρώ, έναντι μόλις 40.536 ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Κυρίαρχο το ιταλικό ελαιόλαδο

Σήμερα, η εγχώρια αγορά κυριαρχείται από ιταλικής προελεύσεως ελαιόλαδο. Πρόσφατα, οι ιταλικές εξαγωγικές εταιρείες ξεκίνησαν μια προσπάθεια κατάληψης μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς στη Ρουμανία, επιδιώκοντας την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης ελαιολάδου κατά 21% ετησίως.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ιταλικής προέλευσης κατέχει το 61% των εισαγωγών της χώρας, ακολουθούμενο από το ισπανικής (17%) και το ελληνικής προέλευσης.