Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών αναμένεται να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις του χειμερινού σιταριού, σύμφωνα με ...

Σιτάρι: Προβλέψεις για σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών αναμένεται να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις του χειμερινού σιταριού, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο των Δημητριακών. Η διόρθωση που σημειώνεται στις τιμές του καλαμποκιού στη διεθνή αγορά, αποθαρρύνει τους παραγωγούς δημητριακών παγκοσμίως, οι οποίοι στρέφονται στο σιτάρι, οι τιμές του οποίου παραμένουν σταθερά υψηλότερες.

Μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη σπορά στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ιδιαίτερα στη Ρωσία, οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις επέτρεψαν την καλή πρόοδο της σποράς, σύμφωνα με τον αναλυτή της έκθεσης, Γίρο Μακάροφ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να φτάσει τους 693 εκατ. τόνους την περίοδο 2013-2014, τη στιγμή που η κατανάλωση θα περιοριστεί στους 687 εκατ. τόνους, δημιουργώντας ένα πλεόνασμα 5 εκατ. τόνων. Η σοδειά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να φτάσει στα 143,3 εκατ. τόνους, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 142 εκατ. τόνους και έναντι παραγωγής 131,6 εκατ. τόνων της προηγούμενης σεζόν.

Παράλληλα αναμένεται αύξηση στην παραγωγή των χωρών της Βορείου Αφρικής, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο Μαρόκο, όπου η σοδειά εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 7 εκατ. τόνους, σχεδόν διπλασιάζοντας την παραγωγή του μέσα σε ένα χρόνο. Τα αποθέματα σιταριού στα τέλη της εμπορικής περιόδου 2013-2014 αναμένεται να φτάσουν τους 180 εκατ. τόνους και είναι αυξημένα κατά 4 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την περασμένη περίοδο.

Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή του καλαμποκιού, αναμένεται να φτάσει τους 943 εκατ. τόνους, δημιουργώντας πλεόνασμα 26 εκατ. τόνων, μετά από δυο ελλειμματικές και μια ισορροπημένη χρονιά. Τα παγκόσμια αποθέματα παρά την ενίσχυση τους κατά 26 εκατ. τόνους, στους 148 εκατ. τόνους, παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τους αναλυτές.