Σκέψεις για ίδρυση Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας Γεωργικών Προϊόντων

Σκέψεις για ίδρυση Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας Γεωργικών Προϊόντων

Το ενδεχόμενο ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας για την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας ορισμένων αγροτικών προϊόντων της χώρας μας συζήτησαν καθηγητές πανεπιστημίων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε χθεσινή τους συνάντηση.

Παράλληλα συζητήθηκε η ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών προϊόντων εθνικής προτεραιότητας όπως το ελαιόλαδο, το γάλα, η φέτα, το μέλι και το κρασί.

Οι πανεπιστημιακοί διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν οι υποδομές στα εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Μοριακών Αναλύσεων του Ε.Κ.Π.Α. όπου πραγματοποιείται ενδελεχής μοριακός χαρακτηρισμός των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με προηγμένες τεχνικές αιχμής ανάλυσης.

Σύμφωνα με τους καθηγητές υπάρχει η δυνατότητα να αποδίδεται μια «ψηφιακή ταυτότητα» σε κάθε αγροτικό προϊόν η οποία συνδέεται με την ποικιλία, την προέλευση, τις παραγωγικές διαδικασίες και το περιεχόμενο των βιοδραστικών (όπως π.χ. αντιοξειδωτικά) και ωφέλιμων ενώσεων που περιέχουν, ώστε να προωθούνται προϊόντα με ισχυρισμό υγείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Καθηγητής της Ιατρικής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Νικόλαος Θωμαΐδης και ο Καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Ανδρέας Σκορίλας.