Σπατάλη τροφίμων: Μια κακιά συνήθεια που πρέπει να αλλάξει – 8 τρόποι που θα σε βοηθήσουν

Σπατάλη τροφίμων: Μια κακιά συνήθεια που πρέπει να αλλάξει – 8 τρόποι που θα σε βοηθήσουν

BINTEO

Η σπατάλη των τροφίμων έχει γίνει μια επικίνδυνη συνήθεια: Αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε στα σούπερ μάρκετ, αφήνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά να χαλάσουν ή παραγγέλνουμε περισσότερα από ό,τι τελικά θα φάμε.

Κάθε χρόνο, περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγουμε παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα μεγάλο μέρος (40%) χάνεται στο στάδιο συγκομιδής ή μεταποίησης. Στις αναπτυγμένες χώρες, το ίδιο ποσοστό (40%) χάνεται στο στάδιο του καταναλωτή ή του λιανικού εμπορίου. Τρόφιμα που δεν αγοράζονται στα σούπερ μάρκετ ή τρόφιμα που δεν καταναλώνονται στο σπίτι, στα εστιατόρια κλπ. θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Ένα τεράστιο ποσοστό των τροφίμων που έχουν παραχθεί!

Έχουμε αποκτήσει κακές συνήθειες που βλάπτουν τον κόσμο μας και επιβαρύνουν το φυσικό μας περιβάλλον.

Αλλά οι κακές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν. Σωστά;

Διαβάστε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να συμβάλλετε ουσιαστικά στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων:

  • Παραγγείλτε μικρότερες μερίδες ή μοιραστείτε μεγάλα πιάτα σε εστιατόρια.
  • Μην αφήνετε τίποτα πίσω – Κρατήστε τα υπόλοιπα για ένα άλλο γεύμα.
  • Αγοράστε ΜΟΝΟ ό, τι χρειάζεστε. Κάντε μια λίστα με όσα χρειάζεστε και μην παρασυρθείτε από διαφημίσεις ή προσφορές.
  • Μη σας απασχολεί η εμφάνιση – Αγοράστε “άσχημα” ή ακανόνιστα φρούτα και λαχανικά. Το ότι είναι διαφορετικά στην εμφάνιση δε σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου καλά και θρεπτικά!
  • Ελέγξτε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας – Φυλάξτε τα τρόφιμα από 1-5 οC για να διατηρούνται φρέσκα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Έξυπνη τοποθέτηση – Μετακινήστε μπροστά τα προϊόντα που έχετε αγοράσει παλιότερα και τοποθετήστε τα νεότερα στο πίσω μέρος.
  • Κατανοήστε τις ημερομηνίες που αναγράφονται στα προϊόντα – Η φράση «ανάλωση μέχρι» χρησιμοποιείται για τρόφιμα, τα οποία από μικροβιολογική άποψη είναι ευαλλοίωτα και η κατανάλωσή τους μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας ενδέχεται να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία, για παράδειγμα ενδέχεται να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Η φράση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος» χρησιμοποιείται κυρίως σε τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ. κονσέρβες, δημητριακά, ρύζι, μπαχαρικά κ.ά.), και τα οποία μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας μπορεί να υποβαθμιστούν ποιοτικά (αλλοίωση γεύσης και υφής), αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Εντούτοις, η κατανάλωση των τροφίμων πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης δεν εξασφαλίζει από μόνη της την ασφάλεια των καταναλωτών, καθώς οι μη κατάλληλες συνθήκες συντήρησής τους μπορεί να τα καταστήσουν επικίνδυνα ακόμα και πριν από την προτεινόμενη ημερομηνία. Για το λόγο αυτό σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα αναγράφονται οδηγίες για την ασφαλή συντήρησή τους π.χ. «διατηρείται στους 0-3 °C» ή «διατηρείται σε δροσερό και ξηρό μέρος», «μετά το άνοιγμά του φυλάσσεται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες» κλπ., οι οποίες είναι σημαντικό να εφαρμόζονται από τους καταναλωτές.
  • Δώστε το πλεόνασμα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.