Σταφύλια: Στην 5η θέση των περισσότερο καταναλισκούμενων φρούτων στη Γερμανία

Σταφύλια: Στην 5η θέση των περισσότερο καταναλισκούμενων φρούτων στη Γερμανία

Οι διαμορφούμενες τάσεις αγοράς στα επιτραπέζια σταφύλια στη Γερμανία επιβραβεύουν τα ανοιχτόχρωμα σταφύλια χωρίς κουκούτσια. Τα τελευταία χρόνια όμως αυξάνεται σταθερά το μερίδιο των σκουρόχρωμων και ροζ σταφυλιών (χωρίς κουκούτσι), τα οποία από 4,6% μερίδιο αγοράς επί των πωλούμενων ποσοτήτων το 2006 /2007 έφθασαν το 14,9% το 2014 / 15.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Αυγούστου 2015, η κατανάλωση σταφυλιών ανά νοικοκυριό ανήλθε σε 5 κιλά, ποσότητα που αντιστοιχούσε στο 5,8% των συνολικών αγορών φρούτων.

Τα σταφύλια κατέλαβαν την πέμπτη θέση μετά τα μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια και κλιμεντίνες στην λίστα των περισσότερο καταναλισκούμενων φρούτων.

Η υψηλή περίοδος κατανάλωσης είναι μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου με τις πωλήσεις να αντιστοιχούν στο 47% των συνολικών ετησίων πωλήσεων. Την περίοδο Μαϊου – Ιουνίου παρατηρούνται οι χαμηλότερες πωλήσεις εξαιτίας κυρίως του έντονου ανταγωνισμού από τα μούρα.

Οι τιμές για τα σταφύλια χωρίς κουκούτσια είναι συνήθως κατά 30% υψηλότερες σε σχέση με τις ποικιλίες που έχουν κουκούτσια. Την ανωτέρω χρονική περίοδο, η μέση τιμή καταναλωτή για ανοιχτόχρωμα χωρίς κουκούτσια κυμάνθηκε σε περίπου 3,37 ευρώ ανά κιλό.

Το 51% των πωλήσεων έγινε μέσω καταστημάτων discounter και το 25% μέσω των παραδοσιακών super markets.

Το 51% των αγοραζόμενων ποσοτήτων γίνεται από οικογένειες άνω των 60 ετών.