Οι ερευνητές σχεδιάζουν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της νέας μηχανής, καθιστώντας την ικανή να μετρά την περιεκτικότητα...

Μηχανή διαλογής σταφυλιών που διακρίνει ακόμα και την ποικιλία!

Ο εξειδικευμένος επιστήμονας Κάι Ούβε Φιτ θέτει σε λειτουργία τη μηχανή μήκους έξι μέτρων που στήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου του Γκάιζενχαϊμ στο κρατίδιο της Έσσης. Η GrapeSort, όπως ονομάζεται η νεα μηχανή διαλογής, διαθέτει διάδρομο διαλογής που προωθεί τα σταφύλια με ταχύτητα τριών μέτρων το δευτερόλεπτο κάτω από μία κάμερα υψηλής ανάλυσης.

Αυτή εξετάζει τα χαρακτηριστικά των σταφυλιών βάσει των οποίων προχωρά η διαδικασία διαλογής εκείνων που είναι κατάλληλα για την οινοπαραγωγή. Οι χαλασμένοι και άγουροι καρποί, τα φύλλα και οι πέτρες αποβάλλονται στα δεξιά του κινούμενου διαδρόμου για να καταλήξουν σε ένα μεταλλικό δοχείο. Ένας υπολογιστής με το ειδικό λογισμικό TeachNSort αποφασίζει αστραπιαία για την καταλληλότητα ή μη των σταφυλιών που περνούν από τη μηχανή.

Διαλογή με ακρίβεια 99%

Η κάμερα της GrapeSort είναι μάλιστα σε θέση να διακρίνει τις διαφορετικές ποικιλίες των σταφυλιών εξετάζοντας το σχήμα αλλά και το χρώμα καθενός από αυτά. «Έτσι πρέπει να είναι. Τέτοια σταφύλια χρειαζόμαστε εμείς και στη συνέχεια ο οινοπαραγωγός για να δημιουργήσει τις διαφορετικές ποικιλίες κρασιού» λέει φανερά ικανοποιημένος ο Φιτ. Μία ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Frauenhofer για Ηλεκτρονική Οπτική, Τεχνολογία Συστημάτων και Αξιολόγηση Εικόνων (IOSB) σχεδίασε και κατασκεύασε αυτή την πρωτοποριακή μηχανή διαλογής, με στόχο να υπερκεράσει σε ποιότητα τη χειρωνακτική εργασία και την απόδοση των καθιερωμένων μηχανών. Η κατασκευή της GrapeSort επιδοτήθηκε με 500.000 από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας, με συμμετοχή δύο ιδιωτικών εταιριών και του Πανεπιστημίου του Γκάιζενχαϊμ.

Η νέα μηχανή διαλογής είναι σε θέση να διακρίνει τα καλά σταφύλια με ποσοστό ακρίβειας 99%. «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Έχουμε ρυθμίσει τη μηχανή με βάση το τι θέλουμε να διαλέξει και όλα λειτούργησαν θαυμάσια» παρατηρεί η ηλεκτρολόγος μηχανικός Μαγκάλι Λαφοντέν, συνεργάτιδα του ινστιτούτου γενικής και βιολογικής οινοκαλλιέργειας του Πανεπιστημίου του Γκάιζενχαϊμ.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της νέας μηχανής, καθιστώντας την ικανή να μετρά την περιεκτικότητα των σταφυλιών σε ζάχαρη.

Mathias Lauerer / Άρης Καλτιριμτζής, DW