«Εξαιρετικά παθογόνο» στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στην Ολλανδία

«Εξαιρετικά παθογόνο» στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στην Ολλανδία

Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ένα «εξαιρετικά παθογόνο» στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών σε φάρμα πουλερικών της κεντρικής Ολλανδίας και επέβαλαν προσωρινή απαγόρευση σε όλες τις μεταφορές από και προς τα πτηνοτροφεία της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναφέρει ότι το στέλεχος αυτό του ιού είναι μοιραίο για τα πτηνά αλλά και ικανό να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι θανάτωσαν 15.000 πουλερικά ύστερα από τον εντοπισμό του ιού στη φάρμα πουλερικών στο χωριό Χέκεντορπ και επέβαλαν καραντίνα σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τη φάρμα.

Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε, αλλά προηγούμενες ανάλογες επιδημίες στην Ευρώπη και στην Ασία αποδείχτηκαν εξαιρετικά μεταδοτικές και σε κάποιες περιπτώσεις και για τον άνθρωπο.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι πραγματοποιούν ελέγχους σε δύο ακόμη φάρμες πουλερικών σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τη συγκεκριμένη φάρμα, ενώ η απαγόρευση της μεταφοράς πουλερικών ισχύει για 21 μέρες και περιλαμβάνει ακόμη αβγά, κοπριά και χρησιμοποιημένα άχυρα.

Περίπου 10.000 πουλερικά θανατώθηκαν τον Μάρτιο έπειτα από τον εντοπισμό της γρίπης των πτηνών στην επαρχία Γκέλντερλαντ στα ανατολικά.

Στις αρχές του μήνα, η Γερμανία κατέγραψε κρούσματα του εξαιρετικά παθογόνου στελέχους της γρίπης των πτηνών H5N8, που είχε πλήξει την Ασία αλλά δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα την τελευταία διετία του εξαιρετικά παθογόνου H5N1.