Στοπ στη βοήθεια για το ρωσικό εμπάργκο από Ε.Ε.-Επανασχεδιασμός μέτρων

Στοπ στη βοήθεια για το ρωσικό εμπάργκο από Ε.Ε.-Επανασχεδιασμός μέτρων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την επείγουσα βοήθεια που είχε συσταθεί ( € 125 εκατομμύρια ) για τον περιορισμό των ζημιών που προκλήθηκαν στον τομέα των φρούτων και λαχανικών από την ρωσική απαγόρευση σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά, καθώς αμφισβήτησε τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από ορισμένες χώρες, όπως στην περίπτωση της Πολωνίας.

Ορισμένες χώρες είχαν ζητήσει περισσότερη βοήθεια από ό, τι πράγματι εξήγαν, όπως στην περίπτωση της Πολωνίας, οι οποίοι ζήτησε βοήθεια για τα αγγούρια που υπερβαίνουν το 487% από αυτά που εξάγονται ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει ένα πιο συγκροτημένο σχέδιο.

Σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit – Hellas) κ. Γιώργος Πολυχρονάκης αναφέρει ότι: «…αναμένεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  να παρουσιάσει νέα μέτρα , πιθανώς στο πλαίσιο της επιτροπής διαχείρισης, που ορίσθηκε για την επόμενη Τρίτη 16/9.»

 «Άποψη του Συνδέσμου μας για τον Κανονισμό των 125 εκατ €  ήταν και είναι όπως η εξειδίκευση των κονδυλίων για την απόσυρση, την «πράσινη απόσυρση» και την μη συγκομιδή κατά προϊόν και κατά κράτος-μέλος να ζητηθεί να προσδιορίζεται σε ποσοστό της παραγωγής τους με βάσει τον μεσοσταθμικό μέσο όρο του εξαχθέντος προϊόντος την τελευταία τριετία προς Ρωσία και όχι με την αρχή του “πρώτου αιτούντος ” μέχρι την εξάντληση του κονδυλίου στο σύνολον της Ε.Ε. Την άποψη μας αυτή με την οποία συμφωνούν και οι Ισπανοί υποβάλλαμε ξανά σήμερα δια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμπόρων Φρούτων και Λαχανικών EUCOFEL προς τον Επίτροπο Γεωργίας προκειμένου να την λάβει υπόψη του στο υπό παρουσίαση νέο σύστημα», αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης.

Η αναστολή αυτή δεν επηρεάζει τα συγκεκριμένα μέτρα για τον τομέα των ροδάκινων και νεκταρινιών.