Στροφή προς άλλες αγορές μέσω της μεγαλύτερης έκθεσης οπωροκηπευτικών

Στροφή προς άλλες αγορές μέσω της μεγαλύτερης έκθεσης οπωροκηπευτικών

Σχεδόν 3000 εκθέτες από 82 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, συμμετείχαν στη Fruit Logistica, τη μεγαλύτερη έκθεση οπωροκηπευτικών ειδών διεθνώς.

41 εκθέτες από την Ελλάδα συμμετείχαν φέτος στην έκθεση οπωροκηπευτικών Fruit Logistica στο Βερολίνο(4-6 Φεβρουαρίου), 15 περισσότεροι απ΄ ό,τι πέρυσι. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Βασικό κίνητρο για τη συμμετοχή τους στη διεθνή έκθεση ήταν η κρίση στην Ουκρανία και το εμπάργκο της Ρωσίας έναντι της ΕΕ. Οι δύο αυτές αγορές, οι οποίες έχουν τώρα κλείσει, απορροφούσαν το 18% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών. Ειδικότερα το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα).

Στροφή προς άλλες αγορές

Ανάμεσα στους «παθόντες» από την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη συγκαταλέγεται και ο συνεταιρισμός Venus Grovers από τη Βέροια. Ο συνεταιρισμός εξάγει ετησίως 35.000 τόνους κονσερβοποιημένα ροδάκινα και φρουτοσαλάτες, όπως επίσης και 8.000 τόνους νωπά φρούτα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα). Ενώ οι κονσέρβες εξάγονται σε όλο τον κόσμο, τα νωπά φρούτα πωλούνται εκτός από την Ελλάδα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι απώλειες του συνεταιρισμού Venus Grovers πέρυσι σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ροδάκινου ανήλθαν στο 40%. H μείωση αυτή τον ανάγκασε να στρέψει το βλέμμα του προς άλλες αγορές.

Ο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού στη Fruit Logistica, Βαγγέλης Καραΐδρος αναφέρει: «Έχουμε κάνει καλές επαφές στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για αγορές που δεν τις είχαμε καθόλου. Επειδή είμαστε πιο κοντά σε αυτές, είναι δύσκολο να μας ανταγωνιστούν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Αλλά το κενό που αφήνει μια Ρωσία και η Ουκρανία δεν καλύπτεται, ούτε αντικαθίσταται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Συμπληρωματικά μόνο θα προσπαθήσουμε να μπούμε και σε αυτές τις αγορές.»

Ο Νίκος Καπλάνης παραγωγός και έμπορος φράουλας από την Ηλεία συμμετέχει για πρώτη φορά στη Fruit Logistica. Η αιτία αυτής της πρωτοβουλίας σχετίζεται οπωσδήποτε με το ρωσικό εμπάργκο και την αναγκαιότητα αναζήτησης άλλων αγορών. Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Νίκος Καπλάνης είχε μεν επαφές με ενδιαφερόμενους, δεν είναι όμως πλήρως ικανοποιημένος: «Ελπίζουμε κάποιες από αυτές τις συναντήσεις να οδηγήσουν σε συνεργασία. Οι πιο πολλοί ήταν διανομείς. Το άσχημο ήταν ότι δεν είχαμε άμεσα επαφή με αλυσίδες σουπερμάρκετ. Θα θέλαμε την επόμενη φορά να βοηθήσουν οι υπεύθυνοι της έκθεσης να έχουμε κατ’ιδίαν επαφές απευθείας με σουπερμάρκετ.»

Εξωστρέφεια με νέα προϊόντα

Η οικογενειακή εταιρεία Άρτιον από τη Λάρισα λειτουργεί εδώ και μόλις τρία χρόνια. Η δραστηριότητά της εστιάζει στα ελληνικά κάστανα, με στόχο την εξαγωγή τους στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Θανάση Νασιακόπουλο, αιτία για τον προσανατολισμό της εταιρείας προς αγορές του εξωτερικού ήταν και είναι οι περιορισμένες δυνατότητες που προσφέρει πλέον η ελληνική αγορά.

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που λειτουργεί η εταιρεία έχει καταφέρει ήδη να διακινεί το 20% της συνολικής ελληνικής παραγωγής κάστανου, δηλαδή περίπου 2000 τόνους ετησίως. Οι λόγοι για την επιτυχία, όπως εξηγεί ο γιος του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Γιώργος Νασιακόπουλος -ο οποίος έχει σπουδάσει Οικονομικά- ήταν ότι επρόκειτο για ένα «ανοργάνωτο» ακόμη προϊόν, καθώς και ότι είχαν καλές επαφές στο εξωτερικό . Ανέπτυξαν έτσι περαιτέρω τις γνώσεις τους πάνω στην επεξεργασία του προϊόντος ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για να μπει στα σουπερμάρκετ. Από τις δεκάδες επαφές που είχαν στο Βερολίνο ο Γιώργος Νασιόπουλος εύχεται κάποιες να επιφέρουν τελικά απτά αποτελέσματα: «Του χρόνου θα συμμετάσχουμε σίγουρα. Θεωρούμε ότι σε μια έκθεση όπως τη Fruit Logistica, πέρα από το κύρος που αποκτά μια εταιρεία, δεν γίνεται με την πρώτη συμμετοχή να βρει κανείς ‘την κότα με το χρυσό αυγό’. Ευελπιστούμε στην τριετία, τετραετία.»

Εξωστρεφής είναι και οι δραστηριότητες της NGP Plastic με έδρα την Κόρινθο. Τα υλικά συσκευασίας για αγροτικά προϊόντα που παράγει εξάγονται κατά 70-75% στο εξωτερικό. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία πέντε χρόνια συμμετέχει στη Fruit Logistica. Εδώ οι εκπρόσωποί της συναντούν τους εταίρους με τους οποίους συνεργάζονται στο εξωτερικό και αναπτύσσουν σχέσεις με νέους πελάτες. Βέβαια δεν αρκεί μόνο η παρουσία σε εκθέσεις ή ακόμη ή ποιότητα των προϊόντων για να είσαι ανταγωνιστικός, εξηγεί ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας Γιάννη Βενιζέλος. Εξίσου σημαντική είναι και η ανάπτυξη νέων προϊόντων: «Την κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τη γνωρίζουμε όλοι. Το καλό είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε επενδύσεις, να παράγουμε νέα προϊόντα. Ακολουθούμε δηλαδή ξανά τον αρχικό στόχο της εταιρείας να είναι πρωτοπόρα και να βγάζει καινούργια προϊόντα στην αγορά

Παναγιώτης Κουπαράνης, DW

Δείτε επίσης:

Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων

Δημιουργία και Διαχείριση Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων