Σούπερ μάρκετ εναντίον αγροτών: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά νέες εμπορικές πρακτικές

Σούπερ μάρκετ εναντίον αγροτών: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά νέες εμπορικές πρακτικές

ΒΙΝΤΕΟ

Συχνά οι αγρότες φοβούμενοι ότι θα χάσουν την πρόσβασή τους στην αγορά, αποδέχονται τους όρους που τους ορίζουν μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές οι παραγωγοί αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές χαμηλότερες του κόστους και οι συχνές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη μαρτυρούν την οργή και την απόγνωσή τους.

Στις 7 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο εισηγητής της έκθεσης του ΕΚ Έντουαρντ Τσέσακ (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές , Πολωνία), εξηγεί στο βίντεο πώς λειτουργεί σήμερα η αγορά και γιατί είναι απαραίτητη η ρύθμισή της.

Επίσης, στο βίντεο βλέπουμε έναν Βέλγο αγρότη να εξηγεί γιατί πουλάει τα προϊόντα του σε τιμές χονδρικής και σε αγροτικά καταστήματα και όχι σε σούπερ μάρκετ.

Οι αγρότες πρέπει να έχουν δίκαια κέρδη και η διαπραγματευτική τους δύναμη πρέπει να βελτιωθεί, για αυτό πρέπει να υπάρχουν δίκαιες και διαφανείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των παραγωγών τροφίμων, τους προμηθευτές και τους διανομείς.