Συρία: Δυστυχώς δεν αρκούν μόνο οι βροχοπτώσεις

Συρία: Δυστυχώς δεν αρκούν μόνο οι βροχοπτώσεις

Αύξηση στην παραγωγή σίτου λόγω των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη συνολική ασφάλεια, αναμένεται στη Συρία σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Η παραγωγή εκτιμάται σε 2,2 εκατ. τόνους, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο (4,1 εκατ. τόνοι) πριν από το ξέσπασμα του πολέμου πριν εννέα χρόνια.

Όσον αφορά τη ποσότητα παραγωγής κριθαριού αυτή αναμένεται πενταπλάσια σε σχέση με την περσινή συγκομιδή και κατά 150% υψηλότερη σε σχέση με τη μέση παραγωγή πριν από την κρίση.

Ωστόσο, η σταδιακή αύξηση στις τιμές των τροφίμων τους τελευταίους 14 μήνες, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών των εγχώριων καυσίμων και της συνεχιζόμενης υποτίμησης της Συριακής λίρας επιδεινώνει το πρόβλημα  της επισιτιστικής ασφάλειας που μαστίζει τη χώρα.

Οι αγρότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις πέρα από τις κατά τόπους συγκρούσεις, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε σπόρους και λιπάσματα, το υψηλό κόστος μεταφοράς και την αδυναμία προώθησης των γεωργικών προϊόντων στην αγορά.

Εκτιμάται ότι περίπου 6,5 εκατ. άνθρωποι στη Συρία έχουν άμεση ανάγκη για τρόφιμα ενώ επιπλέον 2,5 εκατ. βρίσκονται στα όρια της επισιτιστικής ασφάλειας.

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο τις προσπάθειες του FAO για την ανάκαμψη της γεωργικής παραγωγής στη Συρία.