Σχάρες αποτροπής κατσικιών για την προστασία καλλιεργειών και σκύλων

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Ο.), και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας τοποθετήθηκε στο νησί και στην περιοχή Πέζι – στη διασταύρωση με τον Άγιο Ισίδωρο – ειδική σχάρα, η οποία αποτρέπει τα αιγοπροβάτα, που βόσκουν ελεύθερα, να καταστρέφουν περιοχές με καλλιέργειες.

Η πρακτική της τοποθέτησης μεταλλικών σωλήνων τις οποίες δεν μπορούν να προσπελάσουν τα αιγοπρόβατα εξαιτίας της μορφολογίας της οπλής των ποδιών τους, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Οι αγρότες στην Ικαρία και σε πολλά μέρη της Ελλάδας χρησιμοποιούν τα γνωστά «βαρελόσκυλα». Δένουν σκυλιά στην άκρη του δρόμου με ελάχιστο νερό και φαϊ για να αποτρέπουν με το γάβγισμά τους την εισβολή των κατσικιών στα χωράφια. Τα σκυλιά αυτά ολομόναχα, εκτεθειμένα, με εμφανή τα σημάδια αφυδάτωσης και υποσιτισμού, που δεν ζουν περισσότερο από 18 μήνες, αντικαθίστανται με άλλα διαιωνίζοντας το βασανιστήριο..

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία αποφάσισε βάλει τέρμα στην απάνθρωπη συνήθεια θέτοντας σε εφαρμογή το «Σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ», το οποίο προβλέπει την αντικατάσταση των σκύλων-σκιάχτρων με σχάρες.

H σχάρα της Ικαρίας είναι η πρώτη που τοποθετείται στην Ελλάδα. Σχάρες αποτροπής βοοειδών και αιγοπροβάτων χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α. και Αυστραλία, όμως στην Ελλάδα ήταν άγνωστες.

Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στήριξε την πρωτοβουλία της Π.Φ.Ο. και θα προχωρήσει, βάσει της εμπειρίας της Ικαρίας, στην έκδοση Εθνικής Οδηγίας ώστε να καθιερωθεί η χρήση σχαρών σε όλη την Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία θα τοποθετήσει σχάρες και σε άλλα σημεία της Ικαρίας, αντικάθιστώντας έτσι τα δεμένα σκυλιά-σκιάχτρα, που αποτελούν και όχι άδικα, και τη βασική αιτία δυσφήμισης του νησιού.

Με την ολοκλήρωση του “Σχεδίου ΙΚΑΡΟΣ”, καταργείται οριστικά μια βάναυση όσο και παράνομη πρακτική, ενώ παράλληλα προστατεύεται το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της Ικαρίας.

Γιώργος Κεραμιτζόγλου, ΣΚΑΪ