Σχολεία και εκπαιδευτικοί εν πλω στο ΑΙΓΑΙΟ

Είκοσι (20) μαθητές και μαθήτριες μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, θα εργαστούν σαν πραγματικοί επιστήμονες σε μία εκπαιδευτική ωκεανογραφική αποστολή με αντικείμενο τις περιβαλλοντικές πιέσεις της Μεσογείου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον ΠΕΡΣΕΑ» που συντονίζεται από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄ Δ/νσης Β΄/θμιας Εκπ/σης Αθηνών και υλοποιείται με την υποστήριξη του  ερευνητικού προγράμματος PERSEUS, που συντονίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Είναι η πρώτη εκπαιδευτική μαθητική αποστολή που οργανώνεται από το πρόγραμμα PERSEUS στο  οποίο συμμετέχουν 53 Ινστιτούτα από 21 χώρες της  Ευρώπης που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, την περίοδο 2012-2015, για να αντιμετωπίσουν τις κοινές περιβαλλοντικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν η Μεσόγειος και η Μαύρη θάλασσα και να αναλάβουν δράση για την προστασία τους.

Η μαθητική αποστολή θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2014.

Συνολικά θα συμμετέχουν 20 μαθητές και μαθήτριες από 10 Γυμνάσια και Λύκεια, 15 εκπαιδευτικοί, 20 ερευνητές και 22 μέλη πληρώματος  οι οποίοι θα εργασθούν όλοι μαζί πάνω στο ωκεανογραφικό σκάφος ΑΙΓΑΙΟ το οποίο αποτελεί ένα μοντέρνο πλωτό εργαστήριο πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας όργανα που απαιτούνται στη σύγχρονη ωκεανογραφική έρευνα.

Στη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής, τα παιδιά θα αναλάβουν συγκεκριμένους «επιστημονικούς ρόλους» και θα μελετήσουν θαλάσσια πελαγικά και βενθικά οικοσυστήματα. Σαν πραγματικοί ερευνητές θα συμμετέχουν στη συλλογή και φύλαξη δειγμάτων νερού  και πλαγκτού,  πανίδας και ιζημάτων ενώ θα παρατηρήσουν τη βιοποικιλότητα με τη βοήθεια Τηλεκατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος.  Στη συνέχεια θα επεξεργασθούν τα δείγματά τους,  τόσο στα εργαστήρια του σκάφους όσο και στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ και θα συνεργασθούν και με τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων τους μέσω Skype.

Την τελευταία ημέρα της αποστολής «όλοι οι ερευνητές» -παιδιά και ενήλικες-  μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση θα εξάγουν συμπεράσματα και θα καταθέσουν προτάσεις για την προστασία της Μεσογείου.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ 2291076388