Τα έντομα οδεύουν προς τον αφανισμό – Καταστροφικές οι επιπτώσεις

Τα έντομα οδεύουν προς τον αφανισμό – Καταστροφικές οι επιπτώσεις

Τα έντομα του πλανήτη οδεύουν με ταχύτατους ρυθμούς προς την εξαφάνιση, κάτι που μπορεί να επιφέρει την «καταστροφική κατάρρευση των οικοσυστημάτων της φύσης», σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια συνδυαστική μελέτη επί του συγκεκριμένου αντικειμένου.

Πάνω από το 40% των ειδών εντόμων βρίσκονται σε ύφεση και το ένα τρίτο από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με την ανασκόπηση.

Ο ρυθμός εξαφάνισης είναι οκτώ φορές ταχύτερος από αυτόν των θηλαστικών, των πτηνών και των ερπετών.

Η συνολική μάζα των εντόμων μειώνεται κατά 2,5% ετησίως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα. Αυτό το τρομακτικό ποσοστό σημαίνει ότι τα έντομα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε έναν αιώνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, που δημοσιεύει τα σοκαριστικά ευρήματα της ανασκόπησης, ο πλανήτης βρίσκεται στην αρχή της έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών στην ιστορία του.

Τεράστιες απώλειες έχουν ήδη καταγραφεί σε μεγαλύτερα ζώα που είναι ευκολότερο να μελετηθούν. Ωστόσο τα έντομα είναι μακράν τα πιο ποικίλα και πολυάριθμα πλάσματα στον πλανήτη, με τη βιομάζα τους να ξεπερνά κατά 17 φορές εκείνη των ανθρώπων.

Η παρουσία τους είναι «ουσιώδης» για τη σωστή λειτουργία όλων των οικοσυστημάτων στο περιβάλλον, λένε οι ερευνητές, αφού αποτελούν τροφή για άλλα πλάσματα αλλά και πολύτιμους επικονιαστές και ανακυκλωτές θρεπτικών ουσιών.

Η μελέτη των ερευνητών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Conservation, αναφέρει ότι η εντατική γεωργία – και πιο συγκεκριμένα η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων – είναι η βασική αιτία πίσω από τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων.

Η αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες.

Ο ρυθμός απώλειας 2,5% των τελευταίων 25-30 ετών είναι «σοκαριστικός», δήλωσε ο Sánchez-Bayo στον Guardian: «Μιλάμε για έναν ταχύτατο ρυθμό. Σε 10 χρόνια, ο πληθυσμός τους θα είναι κατά 1/4 μικρότερος, σε 50 χρόνια θα έχουν μείνει μόνο τα μισά και σε 100 χρόνια δεν θα υπάρχει κανένα».

Η νέα ανάλυση εστίασε στις 73 καλύτερες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, ώστε να αξιολογήσει τη μείωση των εντόμων σε παγκόσμιο επίπεδο.