ΤΤΙΡ: Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στην ευρωπαϊκή αγορά;

ΤΤΙΡ: Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στην ευρωπαϊκή αγορά;

Η Συμφωνία για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) θα επιβάλει στην Ευρώπη τους χαλαρότερους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος που ισχύουν ήδη στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων είναι και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών.

«Όσα έφταναν μέχρι τώρα στη δημοσιότητα από τις μυστικές διαπραγματεύσεις ακούγονταν σαν εφιάλτης. Τώρα γνωρίζουμε ότι ο εφιάλτης μπορεί να γίνει πραγματικότητα», αναφέρει ο ειδικός της Greenpeace Γιούργκεν Κνιρς, ύστερα από τη διαρροή των 240 σελίδων της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ απειλούν με μποϊκοτάζ τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων, ώστε να επιβάλουν στην Ευρώπη να εισάγει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι απαιτήσεις των ΗΠΑ» σχολιάζει ο Κλάους Μίλλερ, πρόεδρος του γερμανικού Κέντρου Καταναλωτών. «Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν όλες τις ανησυχίες μας για εκείνα που θέλουν να πετύχουν οι Αμερικανοί όσον αφορά την αγορά των τροφίμων» αποκαλύπτει ο Μίλλερ. Μήπως αυτό συνεπάγεται ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα εισέλθουν κανονικά στην ευρωπαϊκή αγορά;