Βαμβακοκαλλιέργεια: Τέλος η φυτοπροστασία – Μέτρα για σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση

Βαμβακοκαλλιέργεια: Τέλος η φυτοπροστασία – Μέτρα για σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση

Οι καιρικές συνθήκες τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στην Π.Ε. Ροδόπης (υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία) φαίνεται ότι ευνόησαν την ανάπτυξη των βαμβακοκαλλιεργειών και μείωσαν την οψιμότητα των φυτών.

Η βαμβακοκαλλιέργεια στις πρώιμες αρδευόμενες περιοχές της ΠΕ Ροδόπης είναι στην αρχή ανοίγματος καρυδιών και στις όψιμες στο στάδιο ωρίμανσης των καρυδιών.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ροδόπης στο 5ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων αναφέρει ότι το θέμα της φυτοπροστασίας του βαμβακιού έχει λήξει για φέτος.

Από εδώ και στο εξής η μέριμνα των παραγωγών πρέπει να εστιαστεί στην σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες συγκομιδής και καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού απαλλαγμένου από ξένες ύλες.

Χρήση ωριμαντικών και αποφυλλωτικών σκευασμάτων

Οι παραγωγοί έχουν δυνατότητες επιλογής χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση σκευάσματα που δρούν είτε σαν ωριμαντικά ή είτε σαν αποφυλλωτικά ή συνδυάζοντας και τις δυο δράσεις.

Τα ωριμαντικά (ethephon) επιταχύνουν τόσο την ωρίμανση όσο και την αποφύλλωση γιατί μετά την εφαρμογή τους απελευθερώνεται αιθυλένιο στους φυτικούς ιστούς το οποίο συμβάλλει τόσο στην ωρίμανση – άνοιγμα καρυδιών, όσο και στην αποφύλλωση. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα πρέπει μετά τον ψεκασμό ωριμαντικών να επικρατήσουν θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας μεγαλύτερες των 15-18 βαθμών Κελσίου για μια εβδομάδα, η σχετική υγρασία να είναι χαμηλή και να επικρατεί καιρός με ηλιοφάνεια. Στις πρώιμες φυτείες επαρκεί η χρήση τους καθώς τα καρύδια είναι αρκετά ώριμα και ανοιγμένα, οι θερμοκρασίες είναι ακόμα ευνοικές και υπάρχει διαθεσιμος χρόνος.

Τα εγκεκριμένα αποφυλλωτικά σκευάσματα εμφανίζουν ισχυρή και ταχεία αποξηραντική δράση. Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών προτείνεται να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει περισσότερο από το 60% των καρυδιών, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν ποιοτικές και ποσοτικές ζημιές. Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην δοσολογία εφαρμογής.

Μη ξεχνάτε ότι πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες εφαρμογής που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος.