Θα καταφέρει η Κίνα να παράγει το δικό της ελαιόλαδο;

Θα καταφέρει η Κίνα να παράγει το δικό της ελαιόλαδο;

Chartzoulakis

Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-του Κων. Στ. Χαρτζουλάκη, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου

Η καλλιέργεια της ελιάς στην Κίνα άρχισε στα μέσα της 10ετίας του 1960 και πιο συντονισμένα με την βοήθεια του FAO στο τέλος της 10ετίας του ’70. Σήμερα καλλιεργούνται μόνο 250.000 στρέμματα (στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 10 εκατ. στρέμματα με ελαιόδενδρα) στις επαρχίες Gansu, Sichuan και Yunnan με συνολική παραγωγή 6.000 τόνους ελαιολάδου (στην Ελλάδα η μέση παραγωγή ανέρχεται σε 300.000 τόνους). Παρά τις προσπάθειες η παραγωγή των δένδρων στην Κίνα είναι πολύ χαμηλή λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα κρίσιμα στάδια για την παραγωγή της ελιάς.

Την περιοχή Wudu της επαρχίας Gansu της Κίνας, όπου υπάρχει το 70% της ελαιοκαλλιέργειας της Κίνας, επισκέφθηκε τον προηγούμενο μήνα ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου κ. Κων. Στ. Χαρτζουλάκης ως σύμβουλος για την ανάπτυξη της ελαιοκομίας μετά από πρόσκληση της Ακαδημίας Επιστημών της Επαρχίας Gansu.

Η Ελληνική Γεωργία μίλησε με τον κ. Χαρτζουλάκη,  και τον ρώτησε αν η παραγωγή ελαιολάδου στην Κίνα μπορεί να αποτελέσει απειλή για το ελληνικό ελαιόλαδο, τι προβλήματα αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της ελιάς στην Κίνα και αν οι Κινέζοι γνωρίζουν την αξία του ελαιολάδου. Επίσης τον ρωτήσαμε για το καταστροφικό βακτήριο Xylella fastidiosa και εαν έχει λάβει μέτρα η χώρα μας και οι απαντήσεις του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για τις δυνατότητες της Κίνας να πάρει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου:

…και αν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου:

Για το βακτήριο Xylella fastidiosa:

 

Καλλιέργεια-ελιάς-στη-Κίνα

Ελαιόδενδρα σε αναβαθμίδες στην Κίνα

 

Εκπαίδευση-στον-ελαιώνα

Εκπαίδευση για θέματα άρδευσης

 

Διαβάστε επίσης:

Πιθανή εξάπλωση του βακτηρίου που νεκρώνει τα ελαιόδεντρα σε ολόκληρη την Ευρώπη

Σε αναζήτηση λύσης για την αντιμετώπιση της ασθένειας που μαστίζει την ελιά