Θα σωθεί τελικά η ΕΒΖ; Μείωση έως και 15% στις τιμές παραγωγού

Θα σωθεί τελικά η ΕΒΖ; Μείωση έως και 15% στις τιμές παραγωγού

Οι ενστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (DG Comp) σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από την Τράπεζα Πειραιώς ξεπεράστηκαν μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις που δόθηκαν σχετικά με το business plan της εταιρείας πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η προσπάθεια εξυγίανσης.

Το επόμενο βήμα θα είναι να εγκριθεί το επιχειρηματικό σχέδιο από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται πως το θέμα της χρηματοδότησης με 30 εκατ. της ΕΒΖ από τον εκκαθαριστή της Αγροτικής πέρσι την Ανοιξη παραμένει στο μικροσκόπιο της DG Comp και ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση δεν έχει απομακρυνθεί.

Αν το business plan εγκριθεί από το ΔΣ της Πειραιώς η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει με περίπου 12 εκατ. ευρώ την ΕΒΖ η εκταμίευση των οποίων θα γίνει με το σταγονόμετρο και με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται κατά γράμμα οι υποχρεώσεις του επιχειρηματικού σχεδίου. Βεβαίως, ένα μεγάλο μέρος του νέου δανείου θα αξιοποιηθεί για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών για τη σοδειά της περσινής χρονιάς, ώστε οι τελευταίοι να σπείρουν έγκαιρα και φέτος τεύτλα για να λειτουργήσει η επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται πως το business plan προβλέπει μεταξύ άλλων:

1) Την πώληση των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση 25 εκατ. ευρώ από Σέρβο επιχειρηματία. Μαζί με την πώληση μη παραγωγικών ακινήτων της ΕΒΖ σε Λάρισα, Κολωνάκι, Θεσσαλονίκη Σινδο, Ξάνθη κ.α. εκτιμάται ότι η τράπεζα θα ανακτήσει από τα δάνεια των 160 εκατ. ευρώ που έχει εκχωρήσει στην ΕΒΖ περίπου 50 εκατ. ευρώ. Σε βάθος χρόνου θα γίνει διαγραφή δανείων περίπου 60 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 50 εκατ. θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από την ΕΒΖ αλλά με πολύ μικρότερο κόστος χρηματοδότησης.

2) Δραστική μείωση των μισθών τουλάχιστον κατά 30%. Ο μέσος ετήσιος μισθός των 240 μόνιμων εργαζομένων στην ΕΒΖ είναι 42.000 ευρώ!

3) Μείωση έως και 15% στις τιμές παραγωγού

4) Περιορισμό των εξόδων εισκόμισης των τεύτλων, δηλαδή των μεταφορικών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ κ. Δημήτρης Γιαννακίδης, ο οποίος διαφώνησε με την επικείμενη πώληση της θυγατρικής στη Σερβία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΕΒΖ κ. Γιώργος Λάντζας θα αναλάβει και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και θα είναι αυτός που θα αναλάβει να «τρέξει» το business plan που έχει ως στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης το οποίο σήμερα είναι υπέρογκο και οδηγεί σε υψηλές ετήσιες λειτουργικές ζημίες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σήμερα στη Βουλή για την ΕΒΖ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Σταθάκης επιβεβαίωσε την πώληση των θυγατρικών στη Σερβία για να σωθεί η μητρική στην Ελλάδα.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ