Οι μεμονωμένες προσπάθειες δεν είναι ο προσφορότερος τρόπος για να προωθηθεί το τοπικό μας προϊόν, ένα προϊόν «χρυσάφι» και...

Υπό προϋποθέσεις οι θετικές προοπτικές προώθησης του ελαιολάδου

Σοβαρές είναι οι προοπτικές που υπάρχουν για την προώθηση και εμπορία του κρητικού ελαιολάδου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συντονισμός, οργάνωση και συνεργασία με παραγωγούς, τοπικούς φορείς, και την κεντρική πολιτεία, ώστε το δημοφιλές και ποιοτικό προϊόν του νησιού να μπορέσει να κερδίσει μια καλή θέση στα ράφια των αγορών του εξωτερικού.

Αυτό επισημάνθηκε στη διάρκεια της παγκρήτιας επιστημονικής ημερίδας, που διοργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρεθύμνου.

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν μέσα από την εμπειρία, τη γνώση και τις απόψεις των ειδικών να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης οι όροι και προϋποθέσεις της τυποποίησης του ελαιολάδου και τα προσεχτικά και συντονισμένα βήματα, τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν, προκειμένου ο στόχος να επιτευχθεί και το κρητικό ελαιόλαδο να κερδίσει επάξια μια θέση στα ράφια των ξένων αγορών.

Οι μεμονωμένες προσπάθειες δεν είναι ο προσφορότερος τρόπος για να προωθηθεί το τοπικό μας προϊόν, ένα προϊόν «χρυσάφι» και αναγνωρισμένο παγκοσμίως, στις διεθνείς αγορές. Χρειάζονται βήματα σταθερά αλλά αποφασιστικά, συνένωση των παραπάνω δυνάμεων, ώστε το ελαιόλαδο της Κρήτης να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ομιλητές της παγκρήτιας επιστημονικής ημερίδας υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα ενιαίας πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), που θα δώσει, όπως τόνισαν, νέα ώθηση στην προώθηση του προϊόντος, καθώς θα συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή του, στην αναγνωσιμότητά του επιφέροντας παράλληλα οικονομικά οφέλη για το νησί, κάτι που αποτελεί στόχο για την Κρήτη.

Δεν είναι δυνατόν ένα προϊόν, του οποίου η διατροφική αλλά και θεραπευτική αξία έχει επανειλημμένως επισημανθεί και αναγνωριστεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, να μην μπορέσει να βγει έξω από τα σύνορα της Κρήτης.

Απόσπασμα από άρθρο της Ελπίδας Αριστείδου – Ρεθεμνιώτικα Νέα, ΣΕΔΗΚ

Διαβάστε επίσης: Μαθήματα Βιολογικής Ελαιοκαλλιέργειας στην Ελληνικής Γεωργία