Η θέση των ελληνικών κρασιών στην Αυστραλία

Η θέση των ελληνικών κρασιών στην Αυστραλία

Οι Αυστραλιανές εισαγωγές εμφιαλωμένων οίνων από Ελλάδα δεν υπερβαίνουν το Α$1εκ. (απειροελάχιστο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των εισαγωγών οίνων που προσεγγίζουν τα Α$500εκ. ιδίως από Γαλλία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία).

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό από πλευράς φορολόγησης οίνων (κατά τη διανομή τους) είναι η επιβάρυνση κατά 29% (WET: Wine Equalization Tax) στοιχείο που διαμορφώνει καθολικά την αγορά αφού συνιστά τπ ⅓ της τιμής.

Κύριες Πολιτείες Καλλιέργειας Αμπέλων:
– Nότια Αυστραλία (48% επί συνόλου),
– Νέα Νότιος Ουαλία (29% επί συνόλου),
– Βικτώρια (18% επί συνόλου).

– Aυστραλιανές Εισαγωγές Οίνων (2012): 57 εκ. Λίτρα εμφιαλωμένων επιτραπέζιων οίνων

– Αυστραλιανές Εγχώριες Πωλήσεις Οίνων: 400 εκ. Λίτρα (2011), Α$ 1.8δις.

Κύριες Οινικές Ποικιλίες Αυστραλίας:
– Shiraz, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Semillon

Η μόνη διέξοδος για την ενδυνάμωση των Ελληνικών εξαγωγών οίνων είναι η οινογευσία σε κύριες Αυστραλιανές πόλεις (Σύδνεϋ, Μελβούρνη, Αδελαϊδα, Μπρισμπέϊν, Πέρθη).