Η θέση του ελληνικού ελαιολάδου στα βρετανικά νοικοκυριά

Η θέση του ελληνικού ελαιολάδου στα βρετανικά νοικοκυριά

Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Τα μισά περίπου βρετανικά νοικοκυριά χρησιμοποιούν ελαιόλαδο σήμερα, ποσοστό το οποίο ανερχόταν στο 31% το 2001. Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώθηκαν για την περίοδο 2013/2014, 62 χιλ. τόννοι ελαιολάδου, ποσότητα περίπου δεκαπλάσια από την αντίστοιχη του 1990, ενώ οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 160 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (στοιχεία 2013).

5

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην έκτη θέση του παγκόσμιου πίνακα εισαγωγέων ελαιολάδου του FAO βάση των εισαγομένων ποσοτήτων (στοιχεία 2012). Το 2014 το μερίδιο εισαγωγών του ΗΒ στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου ανήλθε σε 3,82% έναντι μόλις 0,6% του 1990.

Κυριότεροι προμηθευτές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κατά σειράν η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ελλάδα.

1

2

Οι εισαγωγές ελληνικού ελαιολάδου

Σε ότι αφορά στις εισαγωγές από την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία αυτές καταγράφουν σταδιακή αλλά σημαντική μείωση από το 2010 και έπειτα, με το μερίδιο αγοράς του ελληνικού ελαιολάδου από 4,24%, κατ’ όγκο και 4,97% σε αξία το 2010 να συρρικνώνεται στο 2,28% και 2,96% αντίστοιχα το 2014. Σημειώνεται ότι για το 2014 το ελαιόλαδο καταλαβάνει τη 39η θέση στον κατάλογο των ελληνικών εξαγομένων προϊόντων στο Η.Β.

Σημειώνεται επίσης ότι ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου, οι οποίες δεν μπορούν να καταγραφούν, εισάγονται μέσω Ιταλίας, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών πωλούν, ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας, ελληνικό ελαιόλαδο συσκευασμένο στη χώρα αυτή.

3

4

Το Λονδίνο, η μεγαλύτερη αγορά

Η πιο σημαντική αγορά παραμένει αυτή του Λονδίνου και της ευρύτερης περιοχής του καθώς και της Νοτιοανατολικής Αγγλίας όπου ζούν περισσότεροι από 49,5 εκ. κάτοικοι. Η σημασία της εν λόγω περιοχής από εμπορική άποψη οφείλεται στην πυκνότητα του πληθυσμού, στον μεγάλο αριθμό των ξένων, καταγόμενων από χώρες της Μεσογείου, που κατοικούν μόνιμα εκεί, οι οποίοι γνωρίζουν περισσότερο τη χρήση του ελαιολάδου σε σχέση με άλλες κατηγορίες πληθυσμού, και κυρίως στο υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που διαθέτουν οι κάτοικοί της, σε σύγκριση με τους κατοίκους άλλων περιοχών.

Η επιτυχής παρουσία ιδιαίτερα του ελαιολάδου στο Βρετανικό διαιτολόγιο οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται σε όλα τα προϊόντα που έχουν σχέση με την «μεσογειακή διατροφή» και τα οποία επιδεικνύουν μια σταθερή αύξηση λόγω της μεγάλης προβολής και διαφήμισης που γίνεται από τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως από την τηλεόραση (ειδικές εκπομπές μαγειρικής από διάσημους chef).

Σημαντικό στοιχείο, που συνέβαλε στην αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου, αποτελεί η προώθηση της σύνδεσης του προϊόντος με την ευρύτερη έννοια της «υγείας».

Ο Βρετανός καταναλωτής δίνει σημασία στο σύνθημα «διατροφή και υγεία» και ως εκ τούτου, στις καταναλωτικές επιλογές του επιβραβεύει προϊόντα που έχουν τα χαρακτηριστικά «υγείας» όπως το ελαιόλαδο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί η μαζική εκστρατεία πληροφόρησης του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας για την αποφυγή τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη (fast food κλπ) εξ αιτίας του κινδύνου της παχυσαρκίας.

Η εξέλιξη των τιμών ελαιολάδου

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του εξειδικευμένου τύπου (περιοδικό The Grocer), κατά το παρελθόν έτος, η αξία της αγοράς ελαιολάδου μειώθηκε πάρα την αύξηση του όγκου πωλήσεων. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση της παρουσίας νέων συσκευασιών και ειδικών κατηγοριών φυτικών ελαίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιολάδου, εκτιμάται ότι η φετινή παγκόσμια παραγωγή θα υπολείπεται κατά 783.000 τόννους από τον μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας πενταετίας, κυρίως λόγω της χαμηλής παραγωγής στην Ισπανία και Ιταλία.

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη της τελευταίας 15ετίας, καθώς η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Όμως, παρά την εκτιμώμενη μείωση της προσφοράς, τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προδιαγράφουν σημαντική ανάκαμψη των λιανικών τιμών τόσο του ελαιολάδου όσο και των άλλων δύο κύριων κατηγοριών – ηλιέλαιο και ειδικά έλαια.

Στοιχεία από ΟΕΥ Λονδίνου