Τρύγος 2015: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία – Εκτιμήσεις ανά περιοχή

Τρύγος 2015: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία – Εκτιμήσεις ανά περιοχή

Η γενική εικόνα του αμπελοοινικού τομέα για την εσοδεία 2015 αναμένεται με μερικές εξαιρέσεις να είναι αρκετά καλή. Η χρονιά είναι όψιμη στις περισσότερες περιοχές και τα αποθέματα βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα, ενώ σε αρκετές περιοχές παρατηρείται έλλειψη εμπορικών αποθεμάτων οίνου.

Ανά περιοχή η γενική η γενική εικόνα είναι η ακόλουθη :

Μακεδονία

Αν και είναι νωρίς ακόμη μέχρι την έναρξη του τρυγητού στη Μακεδονία (Αμύνταιο, Νάουσα), αναμένεται μια πολύ καλή χρονιά για το Ξυνόμαυρο, χωρίς ασθένειες, με μικρά προβλήματα όμως στα λευκά (μικροκαρπία ) της Αριδαίας. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στις ξενικές ποικιλίες που ξεκινούν τον τρύγο. Όμως οι επιφυλάξεις που υπάρχουν είναι κατανοητές, αφού πέρυσι τέτοια εποχή οι χαλαζοπτώσεις κατέστρεψαν το 50% της παραγωγής της Νάουσας.

Ήπειρος

Όμοια κατάσταση περιγράφεται και στην Ήπειρο, όπου λόγω της απουσίας ασθενειών η ικανοποιητική εξέλιξη των σταφυλιών στη Ζίτσα προϊδεάζει για μια ποιοτική χρονιά, αλλά πρέπει και εδώ να τονιστεί ότι μέχρι τον τρύγο μεσολαβεί σχετικά μεγάλο διάστημα.

Θεσσαλία

Στην Θεσσαλία η εικόνα είναι περισσότερο ανομοιογενής. Στο μεγαλύτερο αμπελουργικό διαμέρισμα του Τυρνάβου αναμένεται μια καλή σε ποσότητα και ποιότητα παραγωγή, ενώ βοτρύτης και φαιά σήψη που παρουσιάσθηκαν αντιμετωπίσθηκαν έγκαιρα.

Στην Αγχίαλο η χρονιά δείχνει να είναι μέτρια σε όγκο αντίστοιχη της περσυνής, αλλά και εδώ σημειώνεται η απουσία ασθενειών και ζημιών.

Αντίθετα στην Καρδίτσα ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε τους αμπελώνες με αποτέλεσμα να εκτιμάται μειωμένη κατά 50% συγκομιδή.

Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια διακρίνονται από την καλή υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών και την αναμονή κανονικών έως αυξημένων όγκων παραγωγής.

Στο Κορωπί, στα Σπάτα, στο Μαρκόπουλο, στην Παιανία και στα Μέγαρα, η χρονιά είναι όψιμη.

Στην Κάρυστο παρουσιάστηκε ανεξήγητη σήψη στα επιτραπέζια σταφύλια ,η οποία όμως δεν επεκτάθηκε στα οινοστάφυλα.

Πελοπόννησος

Στην Πελοπόννησο κοινός παρονομαστής είναι οι αναμενόμενοι μικρότεροι όγκοι παραγωγής.

Ειδικότερα στην Αχαΐα αναμένεται μείωση της παραγωγής του Ροδίτη σε ποσοστά από 20% έως 30%, ενώ η Μαυροδάφνη και το Μοσχάτο δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Στη Νεμέα για άλλη μια φορά η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 30% περίπου, αφού παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα περονόσπορου στο φύλλωμα που θα επηρεάσει αρνητικά τη φυσιολογική ωρίμαση των σταφυλιών. Οι τιμές εκκίνησης στην περιοχή συζητιούνται σε χαμηλά επίπεδα (0,25 € ), ενώ ο συνεταιρισμός θα ξεκινήσει από τα 0,32 €.

Στην Ηλεία η κατάσταση είναι παρόμοια με την Αχαΐα, αφού αναμένεται μείωση της παραγωγής εξ αιτίας της υποπαραγωγικότητας του Ροδίτη.

Η Μεσσηνία φέτος αποτελεί εξαίρεση στην Πελοπόννησο περιμένοντας μια καλή ποσοτικά παραγωγή. Ιδιαίτερα ανησυχητική όμως εικόνα παρουσιάζουν συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες έχει παρουσιασθεί η ασθένεια του ξύλου, χωρίς δυνατότητα αναστροφής .

Νησιά Αιγαίου

Στα νησιά του Αιγαίου γενικά αναμένεται η παραγωγή να μην αποκλίνει από τα κανονικά επίπεδα για τα νησιά, ενώ η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών βρίσκεται παντού σε πολύ καλά επίπεδα.

Στη Σάμο παρατηρείται καθυστέρηση της ωρίμασης, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μια ελαφρά κάμψη της παραγωγής.

Η Λήμνος, μετά από σειρά ετών προβλημάτων λόγω ασθενειών επανακάμπτει σε κανονικούς όγκους παραγωγής και αναμένεται να καταγράψει όγκο παραγωγής αυξημένο κατά 50% από την περσυνή συγκομιδή.

Στη Σαντορίνη η χρονιά αναμένεται να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά των μειωμένων συγκομιδών των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστικό του νησιού τα ανύπαρκτα αποθέματα απότοκο της υψηλής ζήτησης και οι υψηλότατες τιμές σταφυλιών που φέτος θα παγιωθούν σε ύψος πάνω από 2€.

Η Πάρος και η Ρόδος περιμένουν κανονικές χρονιές σε όγκο, εξαιρετική ποιότητα, όμως και στα δύο νησιά παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της εγκατάλειψης των αμπελώνων, που οφείλεται στο μεγάλο κόστος καλλιέργειας.

Στην Κρήτη και ειδικά στο Ηράκλειο η φετινή χρονιά έχει προβλήματα. Ένα τρίπτυχο περονόσπορου και εδώ στο φύλλωμα, ευδεμίδας και παγετών μειώνουν τον όγκο παραγωγής, που δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες των οινοποιείων. Οι σουλτανίνες επλήγησαν περισσότερο με αποτέλεσμα οι κρητικοί να απευθυνθούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Στη Σητεία η εικόνα παρουσιάζεται σταθερή στα περσυνά δεδομένα .

Νησιά Ιονίου

Τέλος στα νησιά του Ιονίου οι εκτιμήσεις διαφέρουν από νησί σε νησί.

Στην Ζάκυνθο και στη Λευκάδα φέτος δεν παρατηρήθηκαν ασθένειες με αποτέλεσμα ο όγκος και η ποιότητα παραγωγής να αναμένονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στην Κεφαλλονιά όμως ένας συνδυασμός παγετού (2 ημέρες) και χαλαζόπτωσης θα μειώσουν τον όγκο της Ρομπόλας κατά 30%.

Στοιχεία από ΚΕΟΣΟΕ