Η τιμή του ελαιολάδου σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία

Τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα και στην Τυνησία για την καλλιεργητική περίοδο 2013 – 2014 είχαν ως αντανάκλαση την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των τιμών παραγωγού για το έξτρα παρθένο στην χώρα μας και τον Απρίλιο. Αντίθετα, το εν λόγω φαινόμενο δεν επηρέασε την αγορά της Ισπανίας όπου οι τιμές παραγωγού κινούνται καθοδικά, ενώ την ίδια πορεία άρχισε να ακολουθεί και η Ιταλία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Απρίλιο που ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) οι τιμές παραγωγού στις τρεις κύριες ελαιοπαραγωγούς χώρες της Ε.Ε. και στην Τυνησία κινούνται ως εξής:

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ισπανία: Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία κινήθηκαν προς τα κάτω, φτάνοντας τα  1.97 €/kg τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ελαφρώς ανεβασμένη σε  2.02 €/kg αλλά ακόμα 29 % χαμηλότερο από ό, τι την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Με μια πρώτη ματιά, η τάση αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη του επιπέδου της παραγωγής της Ισπανίας. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι τιμές άρχισαν να μειώνονται τον Απρίλιο του 2013 και συγκέντρωσαν την πτωτική ορμή τους τον Σεπτέμβριο του 2013, ίσως ως αντίδραση στις ανακοινώσεις της καλής συγκομιδής το 2013/14. Κατά την υπό εξέταση περίοδο, οι τιμές κορυφώθηκαν σε  3.02 €/kg στις αρχές του Μαρτίου 2013, αλλά τον τελευταίο καιρό φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω στα 2 € /kg.

Ιταλία: οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία άρχισαν να κινούνται προς τα πάνω, το Δεκέμβριο του 2013 και έφθασαν σε μια περίοδο ιστορικού υψηλού των  3.40 €/kg στο τέλος του Απριλίου, ίση με την αύξηση 6 %.

Ελλάδα: Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2013 έως τα τέλη του Γενάρη 2014 οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα διατηρήθηκαν σταθερά σε  2.46 €/kg, φτάνοντας τα  2.56 €/kg στα τέλη Απριλίου, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 4 % σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης σεζόν. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το επίπεδο συνδέεται με τη χαμηλή ελληνική παραγωγή για το 2013/14. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2013, οι τιμές ήταν στα € 2,50 για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, πιθανώς ήδη αντανακλώντας την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής  της καλλιεργητικής περιόδου 2013/14.

Τυνησία: Στο τέλος του Οκτωβρίου 2013 οι παραγωγοί πληρώθηκαν  2.53 €/kg για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Μετά από αυτό, οι τιμές άρχισαν να κινούνται προς τα κάτω μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013, όταν σταθεροποιήθηκαν, μόνο για να μειωθεί περαιτέρω στα  2.41€/kg μέχρι το τέλος του Απριλίου, σημειώνοντας μείωση 7 % σε σχέση με την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα. Οι τιμές παραγωγού 2012/13 έχουν επηρεαστεί από την κακή συγκομιδή στην Ισπανία, η οποία παράγει υψηλότερες τιμές από ό, τι το 2011/12. Αυτή τη σεζόν, ο συνδυασμός της καλής συγκομιδής στην Ισπανία και μια φτωχή συγκομιδή στην Τυνησία εξηγεί. ίσως εν μέρει. το σημερινό επίπεδο των τιμών στην Τυνησία , οι οποίες έχουν απομακρυνθεί από τις ισπανικές τιμές από τις αρχές του Ιανουαρίου 2014.

Εξευγενισμένο ελαιόλαδο

Οι τιμές που καταβάλλονται στους παραγωγούς εξευγενισμένου ελαιολάδου συνέχισαν πτωτικά στην Ισπανία, φθάνοντας τα  1,75 € στο τέλος του Απριλίου. Αυτό είναι 31 % χαμηλότερα από το επίπεδο το ίδιο χρονικό διάστημα πριν από ένα χρόνο και φαίνεται να συνδέεται με τους αντίστοιχους όγκους συγκομιδής 2012/13 και 2013/14.

Οι τιμές στην Ιταλία έχουν συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο, αλλά έφτασαν τα  2.83 €/kg κατά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, από τότε πέφτουν σε  1.96 €/kg στο τέλος του Απριλίου.

Όπως σημειώνει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την Ελλάδα.

Στέφανος Παπαπολυμέρου, ΠΑΣΕΓΕΣ

Διαβάστε επίσης:

Μαθήματα Βιολογικής Ελαιοκαλλιέργειας στην Ελληνική Γεωργία