Τίποτα δεν είναι αδύνατο για μια πρόθυμη καρδιά

Τίποτα δεν είναι αδύνατο για μια πρόθυμη καρδιά

Μία πάλαι ποτέ άγονη όχθη ενός ποταμού στο βιομηχανικό κέντρο της Σιχιαζουάνγκ, μίας από τις πιο επιβαρημένες περιβαλλοντικά πόλεις σε ολόκληρη την Κίνα, είναι πλέον κατάφυτη από χιλιάδες δέντρα χάρη σε δύο φίλους ο ένας εκ των οποίων είναι τυφλός ενώ ο άλλος δεν έχει χέρια.

Τα τελευταία 13 χρόνια οι δύο ανάπηροι άνδρες έχουν φυτέψει περισσότερους από 10.000 κέδρους σε μία παραποτάμια έκταση κοντά το χωριό τους, αποδεικνύοντας πως «τίποτα δεν είναι αδύνατο για μια πρόθυμη καρδιά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο ένας από τους δύο καλλιεργητές, ο 53χρονος Jia Wenqi ο οποίος έχασε αμφότερα τα χέρια του στην ηλικία των 3 ετών.

«Ζητήστε από έναν αρτιμελή άνθρωπο να δουλέψει με τα χέρια στις τσέπες, όπως ο Wenqi. Εμείς, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έχουμε αντοχές που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαθέτουν», πρόσθεσε ο τυφλός παιδικός του φίλος και συνεργάτης του, ο 54χρονος Jia Haixia. Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης η ιστορία των δύο ανδρών αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα «επιμονής» καθώς οι δυνατότητες που υπάρχουν και οι ευκαιρίες που προσφέρονται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην άκρως ανταγωνιστική Κίνα είναι ελάχιστες, αν όχι ανύπαρκτες.

Μην μπορώντας να βρουν δουλειά, οι δύο φίλοι ξεκίνησαν να φυτεύουν δέντρα το 2002. Αρχικά ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη δενδροφύτευση με στόχο την εξασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος. Στη συνέχεια, ωστόσο, και καθώς τα δέντρα τους άρχισαν να μεγαλώνουν, οι δύο άνδρες διαπίστωσαν πως το εξαιρετικό τους εγχείρημά συμβάλλει σημαντικά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Η δενδροφύτευση μπορεί να μην έχει σημαντικά οφέλη για την παρούσα γενιά, αλλά θα προσφέρει ένα πιο πράσινο περιβάλλον στην επόμενη γενιά. Μειονεκτούμε σωματικά αλλά πνευματικά είμαστε υγιείς. Έχουμε αυτό το μεγάλο όνειρο μέσα στην καρδιά μας, να αφήσουμε έναν χώρο πρασίνου στα παιδιά μας», εξήγησε ο Haixia.