Το 65% του οίνου διακινείται παράνομα εξαιτίας του ΕΦΚ

Το 65% του οίνου διακινείται παράνομα εξαιτίας του ΕΦΚ

Μηδαμινό όφελος για το δημόσιο και τεράστιο κόστος για τα οινοποιεία και την οινική αγορά, δείχνουν τα στοιχεία από την 11μηνη εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί. Αυτό ανέφεραν στη συνέντευξη οι πρόεδροι των 3 οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ), επισημαίνοντας το παράδοξο της κυβερνητικής επιμονής στο μέτρο αν και  ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του  είχε καταστεί φανερό, και ήταν σε γνώση των αρμοδίων, πως λειτουργεί υπονομευτικά για την οινική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν:

  • Ο ΕΦΚ οδήγησε σε πρωτοφανή έξαρση της παραοικονομίας και ήδη το 65% του οίνου διακινείται παράνομα. Μόνον στο 35% επιβάλλεται ΕΦΚ, γεγονός που ισοδυναμεί με τιμωρία των οινοποιείων που λειτουργούν με σεβασμό στη νομιμότητα.
  • Οι όψεις της παράνομης διακίνησης είναι πολλές, με μεγάλο κόστος  όλες  για το δημόσιο, τα νόμιμα οινοποιεία και την αγορά  και με σοβαρούς κινδύνους για την κατανάλωση.
  • Αναπόφευκτα, το δημόσιο καταγράφει απώλειες όχι μόνον από  τον διαφεύγοντα  ΕΦΚ  από τον παράνομα διακινούμενο οίνο,  αλλά ακόμη και από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Η κατάργηση του ΕΦΚ, τονίστηκε στη συνέντευξη, είναι μονόδρομος για να επανέλθει η νομιμότητα στην οινική αγορά και να μπορέσει ο κλάδος, απερίσπαστος από περιττά προβλήματα που είναι επικίνδυνα να τον στραγγαλίσουν, να προχωρήσει στο σχεδιασμό του για το μέλλον.