Το απειλούμενο ακριδάκι και τα αιολικά πάρκα

Το απειλούμενο ακριδάκι και τα αιολικά πάρκα

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, μέσω της αντικατάστασης άλλων πηγών ενέργειας, μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου, να συνδράμουν στην αντιμετώπιση τόσο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Για να υπάρξει όμως το θεμιτό αποτέλεσμα και για να μη μιλάμε μετά από χρόνια για μια επιπλέον καταστροφική πολιτική, θα πρέπει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως πχ αιολικών πάρκων, να συνοδεύεται από αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις.

Πόσο ενδελεχής έρευνα και συστηματική μελέτη απαιτείται πριν την εγκατάσταση τέτοιων έργων αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο παράδειγμα που αναφέρεται στο NaturaGraeca για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τα αιολικά πάρκα στη βιοποικιλότητα.

Αυτό είναι ένα πανέμορφο (δεν έχει καμία σημασία) ακριδάκι, το Glyphanus obtusus. Αυτό το ζώο έχει συμπεριληφθεί στην παγκόσμια Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ζώων γιατί ζει αποκλειστικά σε πολύ λίγες (2-3) ελληνικές βουνοκορφές. Έχουμε υπογράψει ως κράτος συμβάσεις να το προστατεύουμε. Όπως βλέπετε η φυσική εξέλιξη το έχει κάνει να παραλλάσσεται απόλυτα με το περιβάλλον του. Με δυσκολία ξεχωρίζει από τον σπασμένο ασβεστόλιθο που κυριαρχεί εκεί όπου ζει. Είναι η αμυνά του. Σε ένα από αυτά τα βουνά παλαιότερα βλέπαμε δεκάδες μέχρι που αργότερα μπήκανε οι ανεμογεννήτριες. Οι δρόμοι που σκαφτήκαν στον ασβεστόλιθο γίνανε καστανόχρωμοι χωματόδρομοι σπάζοντας το ομοιόμορφο ενδιαίτημα σε νησίδες. Όταν λοιπόν το Glyphanus obtusus θέλει να φάει, να φλερτάρει ή να γεννήσει ξεκινάει την βόλτα του και αναγκαστικά μπαίνει στους χωματόδρομους όπου γίνεται αμέσως αντιληπτό από τα πουλιά. Πλέον στο συγκεκριμένο βουνό -που επισκεπτόμαστε συχνά γιατί κρύβει πολλά διαμάντια και ανακαλύψεις- δεν βλέπουμε το ζώο. Ο Glyphanus obtusus μπορεί και να έχει εξαφανιστεί από εκεί λόγω της οδοποιίας για τα αιολικά. Για να καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί η φύση.

Πληροφορίες από NaturaGraeca