Το Ιράν επιστρέφει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα!

Το Ιράν επιστρέφει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα!

του Κων. Στ. Χαρτζουλάκηemail: kchartz@otenet.gr

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Αγροτική Παραγωγή μετά το 1979, που εγκαθιδρύθηκε η Ισλαμική Δημοκρατία στο Ιράν, έγινε στην Τεχεράνη από 4-7/9/2017 με συμμετοχή της Διεθνούς Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS). Το πόσο σημαντικό είναι για το Ιράν το άνοιγμα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, και όχι μόνο, φάνηκε από την παρουσία του υπουργού Γεωργίας κ. Mahmoud Hozatti. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Ιράν για την αγροτική παραγωγή με έμφαση την ελαιοκομία (φύτευση 2.000.000 ελαιοδέντρων) και την παραγωγή κηπευτικών σε θερμοκήπια (1.000.000 στρέμματα), αλλά και το έντονο πρόβλημα της έλλειψης νερού και ζήτησε την συνεργασία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την υλοποίηση τους.

Το συνέδριο οργανώθηκε από το πανεπιστήμιο Tarbiat Mondares της Τεχεράνης, το υπουργείο Γεωργίας και Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις και συμμετείχαν πάνω από 400 επιστήμονες από το Ιράν και 18 χώρες και 7 προσκεκλημένοι ομιλητές (4 από Ευρώπη και 3 από ΗΠΑ). Είχα την τιμή να είμαι ένας από του προσκεκλημένους ομιλητές με θέμα την ‘Ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης στις δενδροκηπευτικές καλλιέργειες σε ξηροθερμικό περιβάλλον’ και να συμμετέχω ως μέλος του προεδρείου στη συζήτηση για την ΄Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή’. Και είναι εμφανή τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής στο Ιράν, αν και έχει μεγάλη ποικιλία κλιματικών συνθηκών.

Το Ιράν μετά την κρίση από την έλλειψη τροφίμων, ιδιαίτερα σε φυτικά έλαια και κηπευτικά, που πέρασε λόγω του εμπάρκο που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ και στηρίχτηκε από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., επενδύει στον πρωτογενή τομέα. Και επειδή τα χρήματα υπάρχουν είναι εμφανής η επέλαση ξένων επενδυτών, ακόμη και από τις ΗΠΑ. Μήπως η κυβέρνηση, οι Έλληνες επιχειρηματίες και τα ερευνητικά ιδρύματα πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή στο Ιράν;