Εντυπωσιακή φωτογραφία: Το μάτι μιας μέλισσας καλυμμένο με γύρη

Εντυπωσιακή φωτογραφία: Το μάτι μιας μέλισσας καλυμμένο με γύρη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Mια φωτογραφία που αποκαλύπτει τα μικρά θαύματα της φύσης και μάλιστα μέσα από τα μάτια μιας μέλισσας είναι η εφετινή νικήτρια του ετήσιου διαγωνισμού της Nikon, Small World Photomicrography Competition 2015.

Στην εντυπωσιακή κοντινή λήψη με τη βοήθεια μικροσκοπίας του Αυστραλού Ραλφ Γκριμ, φαίνεται το μάτι μιας μέλισσας το οποίο είναι καλυμμένο με γύρη από άνθος πικραλίδας. Σύμφωνα με τον φωτογράφο, για την συγκεκριμένη λήψη αφιέρωσε τέσσερις ώρες πάνω από ένα μικροσκόπιο ώστε να καταφέρει να απαθανατίσει το μικροσκοπικό του θέμα.

Ο ίδιος, πρώην δάσκαλος σε γυμνάσιο και μελισσοκόμος, θεωρεί κρίσιμο το γεγονός της κατάρρευσης των αποικιών των μελισσών σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων αλλά και της κλιματικής αλλαγής, και ευελπιστεί ότι η φωτογραφία του θα αποτελέσει μια υπενθύμιση γύρω από τον σημαντικό ρόλο της επικονίασης που αναλαμβάνουν τα εργατικά έντομα.

«Κατά κάποιο τρόπο, είναι σαν να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της μέλισσας» δήλωσε ο ίδιος. «Πρόκειται για ένα θέμα με ομορφιά γλυπτού το οποίο όμως αποτελεί παράλληλα μια προειδοποίηση – ότι οφείλουμε να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τον πλανήτη μας, να “ακούμε” ακόμα και τα μικρά πλάσματα που μας περιβάλλουν όπως π.χ. οι μέλισσες και να βρίσκουμε τρόπους προστασίας της γης που όλοι εμείς αποκαλούμε σπίτι μας».

ματι-μελισσας

Δείτε περισσότερους νικητές στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού της Nikon εδώ.

Ειρήνη Βενιού, ΤΟ ΒΗΜΑ