Το μεγαλύτερο έργο αναδάσωσης στην ιστορία: Στόχος η φύτευση 73 εκατ. δέντρων στον Αμαζόνιο

Το μεγαλύτερο έργο αναδάσωσης στην ιστορία: Στόχος η φύτευση 73 εκατ. δέντρων στον Αμαζόνιο

Η αμερικανική ΜΚΟ Conservation International στοχεύει να φυτέψει 73 εκατομμύρια δέντρα στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, στο μεγαλύτερο έργο αναδάσωσης στην ιστορία. Τα δέντρα θα φυτευτούν στο «τόξο αποψίλωσης» που διέρχεται από τέσσερις βραζιλιάνικες πολιτείες του Αμαζονίου. Βραχυπρόθεσμα, το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση 70.000 στρεμμάτων τροπικού δάσους.

«Η επιτυχία των στόχων της συμφωνίας του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των τροπικών δασών», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μουτουλίνγκαμ Σαντζαγιάν, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΚΟ.

«Τα τροπικά δάση είναι πιο σημαντικά από τα υπόλοιπα όσον αφορά την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα». Η παύση της αποψίλωσης θα επέτρεπε την απορρόφηση του 37% των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο. Ωστόσο, έως και το 20% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου ίσως αποψιλωθεί κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, πέρα από το 20% που έχει ήδη αποψιλωθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Για να καταπολεμήσει αυτόν τον ταχύ ρυθμό καταστροφής, η Conservation International πρότεινε νέες, αποτελεσματικές τεχνικές φύτευσης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλο τον κόσμο.

«Είναι ένα προσεκτικά ελεγχόμενο πείραμα ώστε να καταλάβουμε πώς να κάνουμε αποκατάσταση σε μεγάλη κλίμακα, έτσι ώστε να αναπαραχθεί μετά, με δραματικά μειωμένο κόστος», δήλωσε ο Σαντζαγιάν.

Η μέθοδος φύτευσης που χρησιμοποιείται στο σχέδιο περιλαμβάνει τη διασπορά εκατοντάδων σπόρων δέντρων διαφόρων ειδών πάνω σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό αποψιλωμένης γης. Η φυσική επιλογή επιτρέπει στη συνέχεια τον πλέον κατάλληλο σπόρο για επιβίωση. Μια μελέτη του 2014 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανακάλυψε ότι περισσότερο από το 90% των ειδών που φυτεύτηκαν με τη μέθοδο αυτή ευδοκιμούν και είναι κατάλληλα για να επιβιώσουν συνθήκες ξηρασίας για έως και έξι μήνες.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ