Τόνοι τροφίμων στα σκουπίδια – Εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε

Τόνοι τροφίμων στα σκουπίδια – Εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε

Το ένα τρίτο σχεδόν της συνολικής παραγωγής τροφίμων παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται όταν την ίδια στιγμή σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν.

Η σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη ωρών εργασίας, σπατάλη νερού, ενέργειας,  γεωργικής γης και άλλων πολύτιμων φυσικών πόρων.

Η τροφή στο πιάτο μας εμπεριέχει πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να αντιληφθούμε και είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε, να εκτιμούμε και να σεβόμαστε την αξία των τροφίμων.

Η απώλεια τροφίμων μπορεί να συμβεί σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από τον παραγωγό έως και την αγορά. Απώλεια τροφίμων μπορεί να συμβεί λόγω ζημιών στις καλλιέργειες (ασθένειες, εντομολογικές προσβολές, ζημιές από καιρικά φαινόμενα κλπ), κατά τη συγκομιδή του προϊόντος, την επεξεργασία, την αποθήκευση, τη μεταποίηση, τη τυποποίηση ακόμα και κατά το στάδιο της μεταφοράς στα σημεία πώλησης. Για παράδειγμα, η λάθος μεταφορά φρούτων ή λαχανικών (πχ τομάτες σε ακατάλληλη συσκευασία) μπορεί να προκαλέσει μεγάλες απώλειες.

Η σπατάλη τροφίμων από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στην απόρριψη τροφίμων λόγω του σχήματος, του μεγέθους ή του χρώματος κατά τη διάρκεια της διαλογής ή ακόμα και λόγω της μη προτίμησής τους από τους καταναλωτές.

Τόνοι τροφίμων καταλήγουν επίσης στα σκουπίδια από καταστήματα ή και καταναλωτές επειδή πλησιάζει η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ή επειδή τελικά δεν θα καταναλωθούν για άλλους λόγους.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας: