ΒΙΝΤΕΟ. Μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες φυτών άνοιξε πρόσφατα, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Η μονάδα έχει ως στόχο να διατηρήσει μοναδικά...

Τράπεζα φυτών με 25.000 είδη στην Αυστραλία

ΒΙΝΤΕΟ

Μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες φυτών άνοιξε πρόσφατα, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Η μονάδα έχει ως στόχο να διατηρήσει μοναδικά είδη φυτών, για λόγους έρευνας και επανακαλλιέργειας.

Το 10% των φυτικών ειδών της αυστραλιανής ηπείρου κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η τράπεζα συγκεντρώνει και αποθηκεύει σπόρους από τα 25.000 είδη που υπάρχουν στην Αυστραλία.

Οι δυνατότητες αποθήκευσης της τράπεζας ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ζωντανών σπόρων. Οι σπόροι και τα δείγματα διατηρούνται κατεψυγμένα, με τη βοήθεια υγρού αζώτου.

«Πρέπει να σταματήσουμε εντελώς τον μεταβολισμό τους. Εάν τα αποθηκεύσουμε στους -196 βαθμούς Κελσίου, τα πάντα σταματούν. Άρα ο ιστός δεν μεγαλώνει. Όταν τα βγάλουμε από την κατάψυξη έχουμε ξανά στη διάθεσή μας, το ζωντανό φυτό» επισημαίνει η ερευνήτρια Κάρεν Σόμερβιλ.

Οι σπόροι συλλέγονται και αποθηκεύονται με τη βοήθεια μηχανημάτων εξαιρετικής ακρίβειας και ευαισθησίας. Δεν βγάζουν όμως όλα τα φυτά της Αυστραλίας σπόρους.

Γι’ αυτό το λόγο, η τράπεζα φυτών έχει βρει και εναλλακτικούς τρόπους αποθήκευσης, όπως την καλλιέργεια ιστών από το φυτό. Όλο αυτό το ζωντανό υλικό θα χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια τεράστια βάση έρευνας και μελλοντικής αναγέννησης των φυτών.

Η τράπεζα φυτών περιλαμβάνει μοντέρνα, πολύ εξειδικευμένα εργαστήρια. Παράλληλα, οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που στοχεύουν στην επιμόρφωση των νεότερων γενιών.

Οι πιο κρυμμένες και απομονωμένες τοποθεσίες της Γης στην οθόνη του υπολογιστή σου

Μια άλλη τεχνολογική καινοτομία που έχει να κάνει με τη φύση έχει δημιουργήσει μια ομάδα Ιταλών που λατρεύουν τις εκδρομές και την ύπαιθρο. Κατασκεύασε με ελάχιστα μέσα μια διαδικτυακή πύλη που παρέχει πανοραμική, εικονική θέα 360 μοιρών σε μερικές από τις πιο κρυμμένες και απομονωμένες τοποθεσίες της Γης.

Το Trail Me Up είναι ένας online σύστημα εικονικής πραγματικότητας που δουλεύει όπως το Street View της Google, αλλά με μία διαφορά. Χαρτογραφεί μέρη που απέχουν από τους βασικούς δρόμους και είναι εντελώς απομονωμένα.