Τρισδιάστατες απεικονίσεις καλλιεργειών

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού καθιστά το ζήτημα της εξασφάλισης τροφής στις επόμενες δεκαετίες θέμα πρώτης γραμμής. Οι ειδικοί του τομέα της αγροτικής οικονομίας συμφωνούν στο ότι η αγροτική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και στροφή σε ανθεκτικές και εντατικές μορφές καλλιέργειας.

Στην υλοποίηση αυτού του στόχου καλούνται να συμβάλουν τόσο οι αγρότες όσο και οι επιστήμονες. Οι τελευταίοι, με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουν, μπορούν να καταγράψουν τις ιδιότητες και τα γενετικά χαρακτηριστικά των φυτών σε συνάρτηση με τις κλιματικές συνθήκες και τον τύπο του εδάφους. Για τη διαδικασία αυτή οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ολοένα συχνότερα αισθητήρες, οι οποίοι συμβάλλουν σε όλη τη διαδικασία της «αναγνώρισης». Ένα παράδειγμα εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Βόννης. Ένας φοιτητής κάθεται σε ύψος τεσσάρων μέτρων πάνω από ένα χωράφι κριθαριού. Εκεί έχει τοποθετήσει έναν φορητό υπολογιστή, τον οποίο έχει συνδέσει με μία συσκευή σάρωσης με λέιζερ. Ο σαρωτής δίνει μία τρισδιάστατη απεικόνιση του χωραφιού.

«Ερχόμαστε πρώτη φορά όταν ακόμη δεν έχει φυτρώσει τίποτα και δημιουργούμε μία απεικόνιση υψηλής ανάλυσης για την επιφάνεια του χωραφιού», εξηγεί η Νόρα Τίλι, γεωγράφος του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και προσθέτει ότι «όταν τα φυτά αρχίζουν να φυτρώνουν ερχόμαστε ανά δύο εβδομάδες και κάνουμε μετρήσεις». Ο σκοπός αυτών των τρισδιάστατων απεικονίσεων είναι να διαπιστωθεί ποια φυτά αναπτύσσονται ιδιαίτερα καλά. Από το ύψος των φυτών οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν τη βιομάζα τους. Μία πρόσθετη χειροκίνητη μέτρηση τους βοηθά να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα των προηγούμενων μετρήσεων. Ωστόσο, το αν τα φυτά αναπτύσσονται καλά ή όχι είναι μόνο μία από τις πτυχές στις οποίες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι επιστήμονες προκειμένου να καταλήξουν στο ιδανικό είδος καλλιέργειας για τον εκάστοτε τύπο εδάφους. Οι επιστήμονες καλούνται να εξετάσουν επίσης το ίδιο το έδαφος. Όπως εξηγεί ο Χάινερ Γκόλτμπαχ, καθηγητής γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, μέσα στο ίδιο χωράφι εντοπίζονται αποκλίσεις στην ποιότητα της καλλιέργειας, «που οφείλονται στις διαφορετικές ιδιότητες του εδάφους. Γι’ αυτό χρειάζονται οι καλλιεργητές περισσότερες πληροφορίες για τον τόπο τον οποίο καλλιεργούν».

Ειδικός για την παροχή τέτοιων πληροφοριών είναι ο Στέφαν Πέτσολντ, επίσης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Χρησιμοποιώντας μία συσκευή φασματοσκοπικής ανάλυσης με ακτίνες «γ» μπορεί να αναλύσει την ποιότητα του εδάφους. Αυτός ο αισθητήρας μπορεί να μετρήσει τη φυσική ραδιενέργεια των συστατικών του εδάφους. Μέσω συμβατικών αναλύσεων του εδάφους βοηθά τους επιστήμονες να δημιουργήσουν συναρτήσεις με τα ποιοτικά στοιχεία που τους ενδιαφέρουν, όπως για παράδειγμα την περιεκτικότητα σε άργιλο ή σε άμμο».

Αυτές οι τεχνικές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους οινοποιούς, καθώς τα χαρακτηριστικά του εδάφους μπορούν να δώσουν «προστιθέμενη αξία» και ποιότητα στο παραγόμενο κρασί. Τα ερευνητικά αποτελέσματα καταλήγουν σε μία κοινή βάση δεδομένων, η οποία βοηθά τους επιστήμονες να σχηματίσουν την τελική εικόνα. Ένας αγρότης που δεν έχει στη διάθεσή του όλες αυτές τις τεχνολογικές διευκολύνσεις, θα αδυνατούσε να έχει την εποπτεία όλων των δεδομένων. «Ένας καλλιεργητής κουράζεται.Το αργότερο μετά από δύο ώρες στο χωράφι και αν έχει ζέστη, η πιθανότητα να υποπέσει σε σφάλματα αυξάνεται αισθητά», επισημαίνει κλείνοντας ο Χάινερ Γκόλντμπαχ.

Fabian Schmidt / Άρης Καλτιριμτζής, DW