Τρόφιμα CHANCE: Φθηνά και με περισσότερες θρεπτικές ουσίες

Το έργο CHANCE έχει στόχο την αντιμετώπιση της κακής διατροφής των Ευρωπαίων πολιτών, αναπτύσσοντας ελκυστικά, οικονομικά και θρεπτικά τρόφιμα με χαμηλό κόστος και παραδοσιακά συστατικά.

Περισσότεροι από 125 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2012, σύμφωνα με μια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικής Υπηρεσίας EUROSTAT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να απαλλάξει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό έως το 2020. Ερευνητικά προγράμματα σε αυτό το πεδίο, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Το έργο CHANCE έχει στόχο την αντιμετώπιση της κακής διατροφής των Ευρωπαίων πολιτών, αναπτύσσοντας ελκυστικά, οικονομικά και θρεπτικά τρόφιμα με χαμηλό κόστος και παραδοσιακά συστατικά.

Ένα από τα κύρια αποτελέσματα του έργου είναι η ανάπτυξη των τροφίμων CHANCE, προτύπων τροφίμων που διατίθενται ευρέως, με αυξημένες θρεπτικές ιδιότητες. Τα εν λόγω τρόφιμα είναι μια φραντζόλα ψωμί, ζαμπόν, τυρί τύπου μοτσαρέλα, κέτσαπ με βάση την ντομάτα, μια πίτσα που έχει παρασκευαστεί με αυτά τα συστατικά και μια σειρά προϊόντων με βάση το μύρτιλλο. Αυτά τα προϊόντα παρέχουν υψηλότερη θρεπτική αξία και είναι φθηνότερα ως προς το κόστος παραγωγής και συσκευασίας. Η γεύση των προτύπων τροφίμων δεν ξεχώριζε από τα αντίστοιχα προϊόντα των κορυφαίων εταιρειών στην αγορά και αυτό θα χαροποιήσει τους καταναλωτές.

Ζαμπόν-Κέτσαπ-Τυρί CHANCE

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τροφίμων και Τεχνολογίας του Novi Sad, στη Σερβία, ανέλαβαν την ανάπτυξη του (μαγειρεμένου) ζαμπόν CHANCE, το οποίο περιέχει λιγότερο αλάτι και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, D, E και σίδηρο σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα ζαμπόν που διατίθενται επί του παρόντος στα ράφια των καταστημάτων στην Ευρώπη. Αυτό επετεύχθη προσθέτοντας έως και 7% χοιρινό λίπος στο ζαμπόν. Η πιο σημαντική αύξηση της περιεκτικότητας σε βιταμίνες επετεύχθη για τη βιταμίνη Α, καθώς μία μερίδα ζαμπόν CHANCE των 100 γραμμαρίων παρέχει το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το κοινό μαγειρεμένο ζαμπόν δεν περιέχει βιταμίνη Α.

Το επίπεδο βιταμίνης Ε στο ζαμπόν CHANCE είναι κατά 150% υψηλότερο και το σίδηρο είναι κατά 25% υψηλότερο σε σύγκριση με το κοινό μαγειρεμένο ζαμπόν. Η παραγωγή του κέτσαπ CHANCE πραγματοποιήθηκε με τη χρήση σπόρων και φλούδας – πλούσιων σε ίνες, από υποπροϊόντα επεξεργασίας της ντομάτας. Περιέχει δεκαπλάσιες διατροφικές ίνες σε σύγκριση με το κέτσαπ που διατίθεται στο εμπόριο.

Το τυρί τύπου Μοτσαρέλα παρασκευάστηκε από καζεΐνη η οποία ελήφθη από αποβουτυρωμένο γάλα μέσω μιας νέας και απλούστερης τεχνολογίας μικροδιήθησης που αναπτύχθηκε από την Valio, έναν εταίρο του έργου CHANCE. Σε σχέση με το παραδοσιακό τυρί μοτσαρέλα, το τυρί CHANCE περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 και χαμηλότερα λιπαρά και υδρογονάνθρακες.

Ψωμί-Πίτσα CHANCE

Το διατροφικά εμπλουτισμένο ψωμί CHANCE – το οποίο δημιουργήθηκε από τις εταιρείες VTT στη Φινλανδία και BME στην Ουγγαρία – έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και διατροφικές ίνες σε σύγκριση με το παραδοσιακό ψωμί. Η συνολική περιεκτικότητα του ψωμιού σε διατροφικές ίνες αυξήθηκε από 6% σε 14%, ενώ η περιεκτικότητά του σε υδρογονάνθρακες και ενέργεια μειώθηκε, καθώς το άμυλο περιορίστηκε από 35% σε 10%.

Η πίτσα CHANCE– που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (UNIBO), Ιταλία, το οποίο συντονίζει το έργο CHANCE – παρασκευάστηκε από έτοιμη ζύμη, περιέχει ένα πρόσθετο σόγιας και συνδυάζει το κέτσαπ CHANCE, το ζαμπόν CHANCE και το τυρί τύπου μοτσαρέλα.

Μια σειρά φθηνότερων στην παραγωγή προϊόντων με βάση το μύρτιλλο δημιουργήθηκε από την Valio. Όλα τα προϊόντα περιείχαν 50% μύρτιλλο και 50% πουρέ μύρτιλλου. Χρησιμοποιήθηκε μια νέα και φθηνότερη διαδικασία υγρής άλεσης για τη δημιουργία ενός πουρέ μύρτιλλου που προστέθηκε έπειτα στις συνταγές. Τα προϊόντα περιλαμβάνουν ένα γιαούρτι με μύρτιλλο, μια σούπα μύρτιλλο και ένα φρουτοποτό που περιέχει μύρτιλλα και λαχανικά (Εικόνα 1-3).

Για περαιτέρω μείωση του κόστους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υλικά απλούστερου σχεδιασμού και ανακυκλώσιμα υλικά για τη συσκευασία των τροφίμων CHANCE, όπως χάρτινα σακουλάκια για το ψωμί και λεπτότερα ή ημιάκαμπτα πλαστικά για την κύρια συσκευασία της πίτσας CHANCE. Επίσης, ως εναλλακτική των πλαστικών, προτάθηκαν και μεταλλικά δοχεία χαμηλού κόστους.