Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι ασθενείς δεν είναι απλοί καταναλωτές...

Μείωση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα ειδικών ομάδων

Νέους κανόνες σήμανσης και περιεχομένου του γάλακτος για βρέφη και τροφίμων ειδικών ιατρικών σκοπών υιοθέτησε η Ευρωβουλή. Αυτά πλέον θα καθορίζονται σαφέστερα στο μέλλον προκειμένου να προστατεύονται οι ειδικές κατηγορίες καταναλωτών.

Η έκθεση του Κοινοβουλίου που υιοθετήθηκε χθες προτείνει καλύτερη προστασία για τους ευπαθείς καταναλωτές, όπως τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και τους σοβαρά ασθενείς ενώ κάνει πιο σαφή διάκριση μεταξύ των τροφίμων συνήθους κατανάλωσης και των τροφίμων ειδικών ομάδων.

Οι νέοι κανόνες έχουν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι η επίσημη υιοθέτησή τους είναι μόνο μια τυπική διαδικασία.

Τα γάλατα για μωρά μέχρι και 12 μηνών δεν θα περιλαμβάνουν πλέον εικόνες βρεφών ή οποιαδήποτε άλλη εικόνα που θα σημαίνει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία σύμφωνα με τους νέους κανόνες. Η έκθεση προτείνει επίσης την αναθεώρηση της νομοθεσίας για το γάλα για παιδιά 12-36 μηνών.

Οι ειδικοί κανόνες σήμανσης λακτόζης και γλουτένης επίσης θα βοηθήσουν στην ενημέρωση όσων αγοράζουν αυτά τα προϊόντα σε περίπτωση ειδικών αλλεργιών.

Η Βελγίδα ευρωβουλευτής Fréderique Ries, που συνέταξε την έκθεση για την Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, υπογράμμισε:

«Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι ασθενείς δεν είναι απλοί καταναλωτές όπως οι υπόλοιποι και αποτελεί καθήκον μας ως νομοθέτες να υιοθετήσουμε αυστηρότερους κανόνες που θα διέπουν, για παράδειγμα, τη σύσταση και τη σήμανση των τροφίμων που προορίζονται για αυτές τις ευπαθείς ομάδες».

«Ήταν αναγκαίο να βάλουμε μια τάξη στη ζούγκλα της αγοράς τροφίμων, καταργώντας την εκτεταμένη και αδικαιολόγητη χρήση από τα εργαλεία μάρκετινγκ της έννοιας διαιτητικά τρόφιμα», πρόσθεσε.

Η έκθεση αποσκοπεί επίσης να διασφαλίσει ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αυτά τα προϊόντα θα μειωθούν στο ελάχιστο, έτσι ώστε να μειωθεί και ο κίνδυνος ευαισθησίας των μικρών παιδιών.

Ακόμη περιλαμβάνει και μια αποκλειστική λίστα ουσιών όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που μπορούν να προστεθούν σε αυτά τα τρόφιμα.