Τρόφιμα χωρίς συσκευασίες – Ζητούμενο για τους καταναλωτές η σωστή ποσότητα

Τρόφιμα χωρίς συσκευασίες – Ζητούμενο για τους καταναλωτές η σωστή ποσότητα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Όποιος ψωνίζει στο Original Unverpackt του Βερολίνου δεν φεύγει κρατώντας στα χέρια του πλαστικές σακούλες με τρόφιμα και άλλα προϊόντα που με τη σειρά τους περιέχονται επίσης σε πλαστικές, συνήθως, συσκευασίες. Τα προϊόντα προσφέρονται εδώ «χύμα» ή μόνον σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Απαιτείται… καλή προετοιμασία

«Όταν στέκεσαι στα μεγάλα σούπερ μάρκετ βλέπεις αυτούς τους τεράστιους διαδρόμους όπου υπάρχουν δεξιά και αριστερά εκατοντάδες γιαούρτια, ροζ χρώματος για τα κορίτσια, μπλε για αγόρια, ογδόντα διαφορετικές γεύσεις κ.ο.κ. Σκέφτεσαι λοιπόν, τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπεις, μια βιομηχανία τεχνητής γεύσης; Προσωπικά προτιμώ τη φυσική γεύση και έτσι μου αρέσει να ψωνίζω σε μαγαζιά που έχουν έστω και λίγα αλλά βασικά προϊόντα», δήλωσε η βουλευτής των γερμανών Πρασίνων Ρενάτε Κιούναστ.

Τα περισσότερα προϊόντα διατίθενται σε δοχεία και κάδους ενώ προϊόντα σε υγρή μορφή, όπως σαμπουάν και αφρόλουτρα, μέσα από στόμια. Για τον πελάτη αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έρθει καλά προετοιμασμένος: να ξέρει τι ακριβώς πρόκειται να αγοράσει προκειμένου να έχει φέρει από το σπίτι του τα απαραίτητα σκεύη, βάζα και ενδεχομένως μπουκάλια.

Όπως είπε κατά την επίσκεψή του και ο βουλευτής Κρίστιαν Στρόμπελε: «Πρέπει να προετοιμαστείς καλά. Πρέπει να γνωρίζεις τι θέλεις να αγοράσεις προκειμένου να έχεις φέρει τα σκεύη που χρειάζεσαι. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να έρθεις με ένα μεγάλο βάζο για να αγοράσεις λίγο πιπέρι. Πρέπει να ξανάρθω λοιπόν αλλά την επόμενη φορά,πιο στοχευμένα».

Ζητούμενο η σωστή ποσότητα

Το θέμα της ποσότητας παίζει εξέχοντα ρόλο στο επιχειρηματικό μοντέλο των δύο συνιδρυτών του Original Unverpackt, Ζάρα Βολφ και Μιλένα Γκλιμπόβσκι. Το ζητούμενο για τις ίδιες δεν ήταν μόνον η προστασία του περιβάλλοντος μέσω των λιγότερων αποβλήτων. Στόχος τους είναι να έχει παράλληλα ο πελάτης τη δυνατότητα να επιλέξει την ποσότητα του προϊόντος που θέλει να αγοράσει:

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα», λέει η Ζάρα Βολφ, «είναι ότι οι πελάτες δεν μπορούν πλέον να υπολογίσουν τις ποσότητες που αγοράζουν. Οι συσκευασίες των σούπερ μάρκετ ξεγελούν τους καταναλωτές σχετικά με τις απίστευτα μεγάλες ποσότητες που περιέχονται σε αυτές».

Όνειρο των δυο νεαρών γυναικών είναι να εξελιχθεί η επιχειρηματική τους ιδέα σε ένα μαζικό κίνημα. Βρίσκονται μάλιστα ήδη σε επικοινωνία με αρκετούς ενδιαφερόμενους προκειμένου να δημιουργήσουν μια αλυσίδα καταστημάτων μέσω franchise. Οι πρώτοι τρεις μήνες λειτουργίας του καινοτόμου σούπερ μάρκετ πάντως δικαιολογούν τα φιλόδοξα σχέδιά τους.

DLF / Κώστας Συμεωνίδης, DW

5

432